Cannelloni met gerookte zalm, asperges en spinazie

Een cannelloni met het klassieke trio: zalm, spinazie en ricotta. Het pastagerecht past helemaal binnen dit seizoen dankzij de verrukkelijke asperges. Een toppertje dat gegarandeerd met open armen zal worden ontvangen thuis! 

Ingrediënten

  • 1 bussel asperge
  • zout
  • 250 g gerookte zalm
  • 250 g ricotta
  • 1 koffielepel mierikswortelpasta
  • 1 flinke snuif peper
  • 500 g spinazie
  • 1 klont boter
  • 40 g boter
  • 1 teentje look
  • 60 g bloem
  • 4 dl melk
  • 2 eetlepel kruidenkaas
  • 0.5 limoen
  • 200 g mozzarella
  • 100 g panko
  • 1 scheutje olijfolie
  • 500 g lasagnevel

Benodigdheden

  • Een vuurvaste schaal
  • een blender

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schil de asperges en snijd ze in twee.

Zet een pot gezouten water op het vuur en doe er meteen de asperges in. Breng de asperges aan de kook.

tip
als het water begint te koken, haal je de asperges van het vuur en laat je ze nog even rusten. Op die manier lukt het bijna altijd om de asperges mooi gaar te koken.

Doe de gerookte zalm in de pot van de blender met de ricotta, de mierikswortelpasta en een snuif peper.

Kuis en was de spinazie. Laat ze even uitlekken. Zet een pan op het vuur en laat er de boter in smelten.

Pel en plet de look en voeg ze toe aan de boter.

Haal de asperges van het vuur en laat ze even rusten. Stoof de spinazie kort in de hete vetstof en kruid met peper en zout. Laat daarna even uitlekken. 

Laat de boter smelten in een pot en voeg er de bloem aan toe.

Meng tot een stevige roux en giet er de melk en 2 dl van het aspergevocht bij. 

Breng de saus op een zacht vuur en onder voortdurend roeren aan de kook.

Voeg er de kruidenkaas aan toe wanneer de saus gekookt heeft. Breng de saus op smaak met het sap van de limoen en een snuif peper. Hou de saus even warm.

Giet de asperges af.

Doe de gemalen mozzarella in een kommetje met de panko en een scheutje olijfolie. Meng het geheel onder elkaar.

Schep de uitgelekte spinazie in een ruime ovenschaal en verspreid over de bodem.

Leg de verse lasagnevellen open op je werkvlak en bestrijk ze met een dikke laag van het mengsel van zalm en ricotta.

Leg er 2 of 3 asperges op ( afhankelijk van de dikte van de asperges ) en rol de lasagnevellen op tot een cilinder.

tip
probeer ervoor te zorgen dat je niet te veel lagen pastadeeg over elkaar rolt, zodat je een mooie cannelloni krijgt.

Leg de gevulde pastavellen naast elkaar in de ovenschaal.

tip
zorg voor een beetje ruimte tussen de cannelloni’s, zodat je ze makkelijker terugvindt bij het serveren.

Lepel de witte saus over de cannelloni’s.

Bedek de cannelloni’s met het mengsel van panko en geraspte mozzarella.

Schuif de ovenschaal 20 - 25 minuten in de voorverwarmde oven. Smakelijk! 

Cannelloni met gerookte zalm, asperges en spinazie