Caesarsalade met asperges

De caesarsalade is zo’n beetje de keizer onder de salades. Voor dit recept laten we de kip op stok en werken we met ventresca of buikspek, het beste deel van de tonijn. Zo krijgt deze Amerikaanse klassieker een mooi Spaans kleurtje.

Ingrediënten

  • 0 zout
  • 1 bussel witte asperges
  • 1 bussel groene asperges
  • 2 eierdooier
  • 4 ansjovisfilets
  • 1 eetlepel mosterd
  • 0.5 limoen
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 rode chilipeper
  • 2 dl druivenpitolie
  • 150 g Manchego
  • 4 eetlepel yoghurt
  • 0 olijfolie
  • 200 g gerookt spek
  • 250 g buikspek
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 enkele sneden brood
  • 0 olijfolie
  • 1 ijsbergsla
  • 100 g spinazieblaadjes

Benodigdheden

  • een blender
  • keukenpapier

Partners

Bereiding

Vul een kookpot met koud water en doe er een snuif zout bij.

Schil de witte asperges.

tip
Leg de asperges op een snijplank en ga met een zwierig gebaar van het kopje naar de bodem met een dunschiller. Gebruik de schillen om soep of een fumet van te maken.

Doe de asperges in het water en breng aan de kook. Kook ze beetgaar.

Snijd de vezelige achterkanten van de groene asperges en verwijder de schil van het onderste deel van de stengels. Dunne groene asperges hoef je niet te schillen.

Leg de groene asperges bij de witte asperges op het vuur en kook ze in enkele minuten beetgaar.

Giet de asperges af en laat uitlekken.

De dressing

Meng de dooiers en de ansjovisfilets in een blender met een beetje water, een eetlepel mosterd, een half chilipepertje, het limoensap en een teentje look. Mix dat alles fijn.

Laat de blender draaien en leng het mengsel aan met de druivenpitolie.

Snijd de Manchegokaas in blokjes en doe ze in de blender. Voeg ook de yoghurt toe.

Mix de dressing een laatste keer. Bewaar koud.

tip
Extra kruiden is niet nodig. De ansjovis zorgt al voor een zoute smaak.

De ventresca

Verwarm een scheut olijfolie in een pan.

Snijd het spek in reepjes en bak ze in de olie. Laat uitlekken op keukenpapier.

Kruid de ventresca met peper en zout. Bak de tonijn in olijfolie, in een tweede pan op het vuur.

Afwerken en serveren

Snijd het brood in blokjes. Bak krokant in het vet van het spek. Doe er een scheutje olijfolie bij.

Scheur de bladeren van de ijsbergsla in grove stukken. Meng ze in een kom met de spinazieblaadjes.

Schenk enkele lepels caesardressing over de salade en meng goed.

Schik de sla op een bord met lauwe stukjes witte en groene asperge ertussen.

Snijd de ventresca in fijne reepjes en dresseer op de salade. Werk af met de spekjes, de croutons en wat schilfers Manchegokaas.

Caesarsalade met asperges