Burrito met gegrilde makreel en avocado

Burrito, tortilla en guacamole. Mexicaanse woorden die smakelijk klinken en lekker eten op tafel toveren. Voor dit gerecht maak je verse guacamole en gril je makreelfilets die je vooraf marineert. Al dit lekkers verdwijnt samen met verse groentjes in een opgerolde tortilla die in Mexico 'buritto' wordt genoemd.

 

Ingrediënten

  • 4 makreelfilet
  • 1 dl olijfolie
  • 1 limoen
  • peper
  • zout
  • 2 avocado
  • 0.5 chilipeper
  • 0.5 limoen
  • koriander
  • olijfolie
  • zout
  • 0.5 paprika
  • 0.5 komkommer
  • 1 tomaat
  • munt
  • koriander

Benodigdheden

  • een dunschiller

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De makreelfilets

Koop makreelfilets die ontvliesd zijn. Vraag aan de vishandelaar om dit te doen. (Dan zie je nog het mooie zilverkleurige vel, maar het taaie vlies dat erop zit is verdwenen.)

Controleer de makreelfilets op achtergebleven graatjes. Gebruik een keukenpincet om ze eruit te trekken.

tip Het is ook mogelijk om de graatjes uit de vis te snijden. Maak een ondiepe insnede links en rechts van het rijtje graten. Trek het reepje met graatjes er voorzichtig uit.

Neem een schaal en meng er de olijfolie en het vers limoensap in. Voeg wat peper van de molen en een snuifje zout toe.

Leg de makreelfilets in een schaal en schep er de limoenmarinade over. De zuren in de marinade zullen voor wat koude garing zorgen.

De guacamole en gemengde groenten

Maak de guacamole, de dikke Mexicaanse (dip)saus, vlak voor je aan tafel gaat. Hoe verser hoe beter, en dan vermijd je oxidatie die het vruchtvlees van de avocado verkleurt.
Snij de rijpe avocado’s middendoor tot tegen de pit. Geef beide helften een kwartslag en verwijder de pit. Verdeel de halve avocado’s in kwarten en schep het vruchtvlees los met een eetlepel.
Verzamel het vruchtvlees van de avocado’s in een mengschaal en schenk er een beetje olijfolie bij. Zet even het mes in de grootste stukken vruchtvlees en plet het vervolgens met een vork.
Snipper de rode chilipeper zo fijn mogelijk. Voeg de rode stukjes peper toe, samen met het limoensap en een snuifje zout. Wie niet van pikant houdt gebruikt minder of geen chilipeper.
Spoel wat koriander en snipper de blaadjes zeer fijn. Ook de kruiden gaan in de guacamole.
Voeg naar smaak nog wat olijfolie toe en meng de guacamole grondig.
Schil de rode paprika en snij er de zaadlijsten uit. Snipper het vruchtvlees in hele dunne reepjes.
Snij de komkommer overlangs in kwarten en snij daarna telkens de waterige zaadlijsten weg. Snij ook de komkommer in lange fijne reepjes.
Snij de tomaat in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snij elk kwartje tomaat in dunne reepjes. Verzamel al de fijne groenten op een bord.

De afwerking

Stook de barbecue heet.
Leg de makreelfilets op de velkant op de bbq-rooster. Leg de vis niet pal boven de gloeiende kolen. Na 2 minuten draai je de vissen om. Een dikke minuut later is de makreel al voldoende geroosterd. (Bij een temperatuur van ong. 250°C)
Leg de filets in de schaal met het restje marinade.
Grill de tortilla’s kort op de bbq. Laat ze niet krokant worden!
Smeer een laagje guacamole op elke tortilla. Schik er een geroosterde makreelfilet en een portie fijne groentjes op.
Werk de vulling af met enkele blaadjes verse munt en koriander.
Rol de tortilla zorgvuldig op. Snij de rol eventueel middendoor.
Burrito met gegrilde makreel en avocado