Pastinaak is allang geen vergeten groente meer. In dit gerecht krijgt deze hippe wortel gezelschap van andere herfstgroenten, verwerkt in een heerlijke vegetarische bulgurrisotto.

Ingrediënten

  • 5 dl groentebouillon
  • 200 g spruiten
  • 1 pastinaak
  • 1 ajuin
  • 0 olijfolie
  • 0.5 teentje knoflook
  • 350 g bulgur
  • 0 boter
  • 200 g boschampignon
  • 0.5 teen look
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 0 gedroogde tijm
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 enkele takjes peterselie

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een wokpan

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken, vind je hier.

Breng een pot water aan de kook.

Snijd het kontje van elke spruit bij en verwijder (indien nodig) de buitenste blaadjes van elk minikooltje. Snijd de spruitjes grof.

Schil de pastinaak met een dunschiller. Snijd de groente overlangs in tweeën en snijd ze in schijfjes.

Kook de spruiten en de pastinaak beetgaar. Dit duurt zo’n 10 minuten, naargelang het formaat van de groenten. Controleer tussendoor even hoe de garing verloopt.

Pel de ui en snipper hem fijn.

Verwarm een scheut olijfolie in een ruime steelpan. Stoof de ui in de olie.

Kneus en pel de knoflook. Stoof een half teentje mee in de pan.

Doe er de bulgur bij en laat kort meebakken.

Bevochtig met de bouillon en laat rustig garen onder deksel. Roer niet. Controleer wel of je een schepje bouillon extra moet toevoegen.

Giet de spruitjes en de pastinaak af. Laat volledig afkoelen onder koud stromend water.

Smelt een klontje boter in een wokpan op het vuur.

‘Haal het bos uit de boschampignons’. Kortom, maak ze voorzichtig schoon met een borsteltje (zonder water!) en verwijder restjes aarde. Snijd ook houtachtige stukjes steel af. Hele grote paddenstoelen kan je in stukken scheuren of snijden.

Bak de champignons in de boter.

Snijd het resterende stukje look fijn en stoof mee aan met de champignons.

Doe ook de spruitjes en de pastinaak in de wokpan.

Haal het half teentje knoflook uit de warme bulgur. Doe er een klontje boter bij. Roer pas in de bulgur zodra de boter gesmolten is.

Rasp de Parmezaanse kaas bij de bulgur en meng hem eronder.

Schep de groenten bij de bulgur. Kruid met gedroogde tijm, peper en zout.

Bevochtig met nog wat extra bouillon.

Serveer de bulgurrisotto met de herfstgroenten in een diep bord. Werk af met wat peterselie.