Bulgurcakes met tandoori-dip

Bulgur kan best nog wat publiciteit gebruiken. Het klinkt als de naam van een vreemd wezen uit Star Wars, maar het is een tarweproduct. Bulgur is ideaal om rijst of couscous te vervangen, en het product werkt ook inspirerend om vegetarisch aan de slag te gaan.

In dit recept bak je van bulgur cakes of kleine burgers, en die serveer je naar keuze als warm hapje, als voorgerecht of als hoofdgerecht. En voor wie er liever vlees bij eet: Ze smaken ook prima als garnituur bij bijvoorbeeld een kipgerecht.

Om erbij de serveren: bvb. een salade naar keuze

Ingrediënten

  • 100 g bulgur
  • 200 g spinazie
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 40 g gember
  • 0.5 chilipeper
  • 90 g paneermeel
  • 2 ei
  • 0 olijfolie
  • 0 zout
  • 0 peper
  • 200 g yoghurt
  • 1 eetlepel tandoori-pasta
  • 0 limoensap
  • 0.5 teentje look
  • 0.5 bussel koriander

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een keukenmachine met hakmolen
  • 2 metalen dresseerringen (diameter ong. 5 tot 7 cm)

Partners

Bereiding

De bulgurcakes

Weeg de bulgur en doe dit tarweproduct in een hoge pan, of een kookpot.

Voeg per 100 g bulgur, 2 dl water toe. Gebruik dus 1 deel bulgur, en twee delen water.

Breng de bulgur aan de kook op een matig vuur. De bulgur absorbeert het vocht. Na enkele minuten zet je de pot weg van het vuur. Laat de hete bulgur verder wellen.

Schil intussen het stukje gember en pel de look en de ui.

Snij de gember, de ui, de knoflook én het stukje chilipeper in grove stukjes. (Gebruik een hoeveelheid straffe chilipeper naar smaak.)

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Spoel de spinazie schoon in ruim water. Verwijder de taaiste stelen en bladnerven. Laat de groente grondig uitlekken.

Doe een scheutje olie in een ruime pan en stoof er de stukjes ui, look, gember, chilipeper in. Voeg na een paar minuten de uitgelekte spinazie toe en stoof de bladgroente kort mee. Kruid de groente met een beetje zout en peper van de molen.

Doe de helft van de gewelde bulgur en alle gestoofde groenten in de hakmolen van de keukenmachine. Laat het toestel twee minuten draaien tot je een fijn ‘bulgurgehakt’ krijgt.

Voeg nu de rest van de bulgur toe, samen met het paneermeel en 2 eieren. Laat de machine kort draaien.

Proef het mengsel en kruid het naar smaak met peper en zout. Voeg enkel paneermeel toe wanneer de massa niet stevig genoeg is om er straks kleine ‘burgers’ van te bakken. Zet het mengsel intussentijd even in de koelkast.

De tandoori-dipsaus

Doe de yoghurt in een mengschaal en voeg de tandooripasta toe. (Opmerking: De pasta kan vervangen worden door tandoorikruiden.)
Rasp de zeste van de limoen in het sausje. (Enkel het dunne groene laagje schil.)
Schil het stukje gember en rasp het fijn in de yoghurt. Knijp een beetje limoensap erbij.
Spoel de koriander en snipper de blaadjes zeer fijn. Meng de verse kruiden in het sausje. Proef of de smaken in balans zijn. (Voor dit sausje kan je uiteraard ook verse groene kruiden naar keuze gebruiken.)

De afwerking:

Verhit een scheutje (olijf)olie in een ruime bakpan, op een matig vuur.
Plaats de metalen ringen in de pan, en vul elke ring met een flinke eetlepel van het bulgurmengsel. Druk de bulgur een beetje aan met de bolle zijde van een (koffie)lepel. Kies voor gebakjes die anderhalve tot 2 centimeter dik zijn.
Neem de (hete!) ringen weg en zet ze elders in de pan. Vul ze opnieuw. Enz.
Laat elke bulgurcake, of ‘burger’ goudbruin bakken. Draai ze nadien om met een spatel. Voeg indien nodig een scheutje olie toe. Na enkele minuten zijn de cakes klaar.
Serveer ze als hapje of tapa, of als voorgerecht, samen met dipsaus. Met een salade erbij kan je er zelfs een volwaardig hoofdgerecht van maken.
Bulgurcakes met tandoori-dip