Bruine boterham met plattekaas en salade van radijs

Sommige keukenklassiekers zijn 'intouchable'. Ze zijn perfect. Andere klassiekers kunnen probleemloos een beetje gepimpt worden. Jeroen geeft de klassieke boterham met plattekaas en radijsjes zo'n beurt, met één doel voor ogen: dat de boterham eens zo lekker smaakt. Zet alvast een authentieke geuze klaar, want dat is de perfecte glazen boterham om dit gerecht compleet te maken.

Ingrediënten

  • 0.5 brood
  • 400 g plattekaas
  • 3 tomaat
  • 1 radijzen
  • 1 avocado
  • 0.5 sjalot
  • 1 tuinkers
  • 0.25 bieslook
  • 0.5 limoen
  • wasabi
  • olijfolie
  • 1 koffielepel maanzaad
  • honing
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een broodmes

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bruine boterham met plattekaas en salade met radijzen

Breng een pot water aan de kook. Snij een ondiep kruisje in de top van elke vrucht.
Dompel de tomaten 10 tot 15 tellen onder in het kokend water en spoel ze meteen onder een koude straal.
Pel de tomaten met behulp van een scherp aardappelmesje.
Snij de tomaten in kwartjes en snij de waterige zaadlijsten weg. Verdeel het vruchtvlees eerst in reepjes van een halve centimeter breed en vervolgens in gelijke blokjes. Verzamel alles in een mengkom.
Snij het loof en het wortelpuntje van de radijzen weg en spoel ze schoon. Snij elke radijs in kwartjes of iets kleinere stukjes. Voeg ze bij de blokjes tomaat.
Pel de sjalot en snipper het stuk dat je nodig hebt zo fijn mogelijk. Te grote snippers smaken niet lekker in de bereiding.
Snij de rijpe avocado in kwarten. Verwijder de dikke pit en de donkere schil. Snij het vruchtvlees in blokjes van een kleine centimeter breed.
Snij de pijpjes bieslook in millimeterkleine stukjes. Voeg de avocadoblokjes en de bieslook bij de stukjes tomaat, radijs en sjalot.
Kruid de mengeling met een snuifje zout en wat peper van de molen. Druppel er een scheutje fijne olijfolie over en ook wat limoensap. Roer even.
Snij dikke boterhammen van het boerenbrood. (Tot 2 cm dik.) Toast het brood krokant in de broodrooster of onder de ovengrill.
Schep de plattekaas in een tweede mengkom. Voeg een bescheiden toefje wasabi toe en roer. Proef en beslis of je extra wasabi wil proeven.
Smeer een royale laag plattekaas over elke getoaste boterham.
Beleg het brood met fijne groentesla en een hoopje tuinkers.
Strooi tenslotte een beetje maanzaad over het gerecht en eindig met een streep vloeibare honing.
Bruine boterham met plattekaas en salade van radijs