Brownies met banaan en ijs

De combinatie van de smaken van banaan en chocolade is beproefd. Die twee zijn voor elkaar geboren. De brownies met een intense chocoladesmaak kan je zowel warm als koud serveren. Er blijft in elk geval genoeg chocoladegebak over om na het dessert van te genieten. Bewaar de resterende brownies wel in een afgesloten doos, zodat ze niet uitdrogen. Al krijgen ze daar wellicht de tijd niet voor…

Ingrediënten

  • 200 g pure chocolade
  • 100 g kristalsuiker
  • 200 g boter
  • 40 g patisseriebloem
  • 20 g amandelpoeder
  • 4 ei
  • 2 banaan
  • 0.5 limoen
  • 15 g walnoten
  • 15 g amandelschilfers
  • 15 g pijnboompitten
  • vanille-ijs

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een keukenmachine met klopper
  • een vel bakpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De brownies

Breek de eieren in de mengpot van de keukenmachine.

Weeg de juiste hoeveelheid suiker, strooi dit bij de eieren en laat de machine draaien op een stevige snelheid. Klop de beide ingrediënten tot een bleek, luchtig en schuimig mengsel.
Breek de donkere chocolade in stukjes.
Breng wat water in een pot of pan tot tegen het kookpunt. Dompel er een kleinere pot in zodat je een ‘bain marie’ verkrijgt. Smelt daarin de boter en de stukjes donkere chocolade. Roer af en toe even met de garde om beide ingrediënten te vermengen.
Weeg de juiste hoeveelheden bloem en amandelpoeder. Meng beide en strooi dit bij de gesmolten chocolade met boter. Roer met de garde tot je een egaal chocolade-mengsel verkrijgt.
Verwarm de oven voor tot 175°C.
Schenk het chocolademengsel bij het luchtige schuim van eieren en suiker. Laat de klopper van de keukenmachine rustig draaien tot alles gemengd is tot een egaal browniebeslag.
Neem een rechthoekige ovenschotel en leg er een vel bakpapier in. Let erop dat het bakpapier de bodem en de opstaande randen bedekt.
Tip: Wrijf vooraf een klein beetje boter in het bakblik, zodat het vel bakpapier eraan vastkleeft.
Schep het browniebeslag in de schaal en bak het gedurende 13 tot 15 minuten in de oven van 175°C.
Het browniebeslag is perfect gebakken als er barstjes verschijnen aan het oppervlak. Binnenin is het gebak best nog een beetje nat.

Het bananenslaatje met noten

Hak de walnoten grof. Verhit een kleine pan en doe er de stukken walnoot, de amandelschilfers en de pijnboompitten in. Schud de noten regelmatig op, en laat ze een beetje kleuren.
Snij de bananen eerst overlangs in twee en vervolgens in hele kleine stukjes.
Doe de blokjes banaan in een mengschaal en knijp er wat limoensap bovenop. Voeg de gekleurde nootjes toe en meng het slaatje.

Serveren

Laat de grote brownie naar keuze afkoelen of serveer warme porties.
Snij het stevige chocoladegebak in rechthoekige porties (bv. 7 x 5 cm).
Leg op elk bord een (warme) brownie.
Schep er wat bananensla met nootjes bovenop en serveer er een bol vanilleijs bij.
Brownies met banaan en ijs