Broodpudding met koffie en speculaas

Broodpudding is een soort cake dat zowel graag wordt gegeten in België als in Nederland. In Vlaanderen wordt het ook wel eens bodding genoemd. Naast de sneden oud brood, kan je eindeloos variëren met de ingrediënten.

Ingrediënten

  • 400 g brood
  • 6 dl melk
  • 2 dopje vanille-extract
  • 5 ei
  • 80 g kristalsuiker
  • 3 eetlepel oploskoffie
  • speculaas
  • een flinke eetlepel bruine suiker

Benodigdheden

  • Een vel boterpapier
  • een keukenmachine
  • een ovenschaal

Partners

Bereiding

Bereiding

Scheur het brood in stukken en doe ze in de kom van de keukenmachine.

Verwarm de melk met het vanille-extract in een steelpannetje op het vuur.

Neem een ovenschaal en leg er een vel boterpapier in.

Breek de eieren in hun geheel bij het brood in de kom. Voeg er de suiker aan toe.

Doe de oploskoffie bij de warme melk en meng het geheel onder elkaar tot een straffe koffie verkeerd.

Giet de koffie verkeerd bij het brood en meng alles goed onder elkaar tot een mooi beslag.

Verkruimel de speculaas en voeg de koekjes toe aan het beslag. Meng de verkruimelde speculaas onder het beslag tot een mooi geheel.

Stort het beslag in de ovenschaal met het boterpapier en bedek met een dun laagje bruine suiker.

Bak de broodpudding 40 minuten tot 1 uur in een voorverwarmde oven van 170°C.

tip
Prik na 40 minuten met een vorkje in de broodpudding. Is het vorkje proper? Dan is de broodpudding klaar.

Haal de broodpudding uit de oven en verdeel in porties.

Broodpudding met koffie en speculaas