Broodpudding met chocolade en appelsien

Broodpudding blijft de allersmakelijkste manier om oud brood om te toveren in een zoet tussendoortje. De broodpudding krijgt een karaktervolle en boeiende smaak door de melk te infuseren met allerhande aroma’s. Jeroen kan een scheutje sinaasappellikeur wel smaken in zo’n broodpudding, maar uiteraard beslis je zelf hoe je het gebak het liefst eet.

Ingrediënten

  • 500 g wit brood
  • 150 g chocolade
  • 80 g suiker
  • 3 ei
  • 1 sinaasappel
  • 5 dl melk
  • 0 dl Grand Marnier
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel kardemompeulen
  • 0 bloem
  • 0 klontje boter
  • 0 snuifje zout

Benodigdheden

  • een bakvorm voor cake (rechthoekig)
  • een vijzel
  • een zeef
  • een fijne rasp

Partners

Bereiding

Bereiding

Schenk de melk in een pot of pan en breng ze aan de kook op een matig vuur.

Doe de kardemompeulen in een vijzel en stamp tot de zaadjes uit de peulen tevoorschijn komen. Doe de zaadjes in de melk en voeg ook een kaneelstokje toe.

Snij de vanillepeul overlangs in twee. Schraap er met een mespunt zoveel mogelijk zaadjes uit. Doe zowel de zaadjes als de leeggeschraapte peulen in de warme melk. Doe er ook de suiker bij.

Laat de melk rustig tot tegen het kookpunt komen. Intussen geven alle specerijën hun aroma’s af.

Snij het oud brood in grove stukken en verzamel ze in een ruime kom. Ook de broodkorst gaat mee in de broodpudding.

Verwarm de oven voor tot 170°C.

Zeef de kruidige hete melk en schenk ze over de hompen brood.

Breek de eieren en doe ze in de kom met geweekt brood. Schenk er ook een scheutje Grand-Marnier in (naar persoonlijke smaak)

Neem de staafmixer en mix alle ingrediënten tot een stevig papje. Er mogen best nog een brokjes brood in zitten. Dit is de basis voor de broodpudding. Laat het beslag wat afkoelen.

Breek de chocolade en hak ze in fijne en onregelmatige stukjes. Gebruik hiervoor een groot en scherp koksmes. Veeg alle stukjes chocolade samen en roer ze door het beslag.

Rasp zeer fijne zeste van de sinaasappel. Rasp enkel het oranje deel van de schil weg, en vermijd de bittere witte onderschil. Voeg eventueel ook een snuifje zout toe en roer het beslag.

Vet de binnenkant van de cakevorm in met een beetje boter. Bepoeder het vetlaagje vervolgens met wat bloem.

Schep het beslag in de cakevorm en strijk het oppervlak glad.

Bak de broodpudding 1 uur lang in de oven van 170°C.

Serveer het gebak warm of koud.

Broodpudding met chocolade en appelsien