Broodpudding

Broodpudding maken is de ideale manier om een oud brood een tweede leven te bezorgen. De peperkoek en witte chocolade veranderen je oud brood in een goddelijk dessert of vieruurtje voor jong en oud.

Ingrediënten

  • 100 g rozijnen
  • 0.5 dl rum
  • 6 dl melk
  • 1 vanillestokje
  • 400 g wit brood
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 80 g bruine suiker
  • 3 ei
  • 3 sneetje peperkoek
  • 100 g witte chocolade
  • zout
  • klontje boter
  • bloem
  • bloemsuiker

Benodigdheden

  • een klassieke rechthoekige bakvorm voor cake
  • een borsteltje

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Broodpudding

Verwarm de oven voor op 170°C.

Doe de rozijnen in een schaaltje en schenk er de rum bij. Laat de rozijnen hierin wellen. 

tip Wie geen rum in huis heeft, kan ook cognac of zoete witte wijn gebruiken

Zet een pot of pannetje op een zacht vuur en schenk hierin de melk

Snij de vanillestok overlangs en schraap er met de mespunt de zaadjes uit. Voeg de vanillezaadjes en de lege peul toe aan de melk.  Verhit de vanillemelk op een zacht vuur. 

Snij ondertussen de sneetjes (oud) brood in grove stukken van zo’n 2 bij 2 cm. De korstjes kan je gewoon mee versnijden. Doe de stukjes brood in een mengschaal. 

Voeg het kaneelpoeder en de bruine suiker toe, samen met de eieren. 

Snij de schijfjes peperkoek in kleine brokjes. 

Schep ook de gewelde rozijntjes in de mengschaal (zonder het vocht). 

Vis de peul van de vanillestok uit de warme melk en schenk de melk over de broodmengeling.

Roer het mengsel zorgvuldig om, zodat het brood en de peperkoek de melk kunnen absorberen. Blijf mengen tot je een egaal beslag verkrijgt. Er mogen best grotere stukjes brood of peperkoek inzitten.

Hak de witte chocolade in fijne stukjes. Gebruik hiervoor een scherp mes. Zo krijg je een mengeling van chocoladeschilfers en kleine chocoladebrokjes. Meng de chocoladestukjes onder het broodbeslag.  Meng eventueel een klein snuifje zout onder het beslag (naar smaak).

Smelt een klontje boter in een pan (op een zacht vuur) en wrijf de cakevorm in met deze vloeibare boter. 

Schep er een beetje bloem in en bepoeder zo de hele bakvorm. Schud de overtollige bloem weg. Hierdoor zal de broodpudding na het bakken gemakkelijk loskomen uit de vorm.

Giet het beslag in de bakvorm en strijk het glad.

Bak de cake in een oven van 170°C, gedurende ongeveer één uur. Controleer regelmatig even, want de baktijd is afhankelijk van het type oven dat je gebruikt. 

Snij indien nodig de warme gebakken broodpudding los met een scherp mesje. 

Laat de cake afkoelen en bepoeder het gebak met een beetje bloemsuiker.

Broodpudding