Brochette van rundvlees met witloofsalade en dressing van blauwe kaas

Brochettes worden meestal geassocieerd met een zomerse barbecue, maar je kunt ze ook perfect in de winter maken met stukken rundvlees, winterse groenten en een witloofsalade met dressing van blauwe kaas.

Ingrediënten

  • 800 g rundsvlees
  • 1 bussel rapen
  • 200 g spruiten
  • 250 g champignon
  • 1 rode ui
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • 500 g aardappel
  • 200 g blauwe kaas
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 6 eetlepel yoghurt
  • een scheut notenolie
  • een scheutje appelazijn
  • peper
  • zout
  • 1 bussel waterkers
  • 4 stronken witloof
  • 1 Jonagold appel
  • een handvol walnoten
  • olijfolie
  • grof zout

Benodigdheden

  • brochettespiezen
  • een grillpan
  • een ovenschaal
  • een garde

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De brochettes

Laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Breng water aan de kook in een kookpot. Schil de rapen en snijd ze in stukken ter grootte van een spruitje.

Maak de spruiten schoon en maak met een scherp mes een kruisje in de steel.

Doe eerst de spruiten in het kokende water. Doe er na een paar minuten de stukken raap bij. Kook ze samen beetgaar.

Giet af en spoel ze meteen onder koud water om de garing te stoppen.

Snijd de champignons ongeveer even groot.

Pel de rode ui en snijd hem in vier. Maak de rokken los.

Snijd het vlees in gelijke stukken.

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Steek de groenten en het vlees afwisselend op de spiezen. Kruid de spiezen aan beide kanten met peper en zout. Sprenkel er wat olijfolie over.

Verhit een grillpan op een hoog vuur. Schroei de brochettes rondom dicht in de hete pan.

Leg de brochettes in een ovenschaal en laat ze 10 minuten verder garen in de voorverwarmde oven.

Spoel intussen de aardappelen in water, maar schil ze niet. Kook ze gaar in gezouten water.

De dressing

Verbrokkel de blauwe kaas in een kom. Giet er een scheutje heet water bij en roer de kaas los met een garde.

Doe er mosterd, yoghurt, een scheutje notenolie en een scheutje appelazijn bij. Kruid met peper en zout.

De salade

Spoel de waterkers en laat uitlekken in een vergiet. 

Haal de harde kern uit het witloof en snijd het in niet te kleine stukken.

Snijd de appel in dikke repen (julienne).

Meng de waterkers met het witloof en de appel. Kruid met peper en zout. Doe er vlak voor het serveren de dressing bij.

Breek de walnoten en strooi ze over de salade.

Afwerken en serveren

Werk de aardappelen af met een likje olijfolie en een snuif grof zout.

Serveer de brochettes met de witloofsalade en de aardappelen.

Brochette van rundvlees met witloofsalade en dressing van blauwe kaas