Brochette van merguez met een tomaten- en couscoussalade

Nodig maar wat vrienden uit voor dit eenvoudige maar superlekkere gerecht op de barbecue: brochettes van merguez en couscous met veel groenten en een koude dipsaus.

Ingrediënten

  • 0 olijfolie
  • 2 ajuin
  • 1 teen knoflook
  • 2 tomaat
  • 1 rode paprika
  • 0 cayennepeper
  • 0 paprikapoeder
  • 2 koffielepels tomatenpuree
  • 0 een scheut rode wijnazijn
  • 1 koffielepel sambal
  • 50 g krokante uitjes
  • 3 dl water
  • 0 kurkuma
  • 0 kippenkruiden
  • 0 currypoeder
  • 200 g couscous
  • 2 sjalot
  • 6 tomaat
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 125 g kerstomaten
  • 0.5 bussel bieslook
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 4 merguezworst

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • een barbecue

Partners

Bereiding

De saus

Verwarm een scheut olijfolie in een pan.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de olie.

Pel de knoflook en snipper hem fijn. Stoof de look met de ui.

Snijd de tomaten in stukken en laat ze meestoven op een zacht vuur.

Verwijder de zaden en zaadlijsten van de paprika en snijd hem in stukken. Doe de paprika bij de tomaten.

Kruid met cayennepeper en paprikapoeder. Doe er de tomatenpuree bij en laat stoven. Breng op smaak met een scheutje rode wijnazijn.

Voeg er de sambal aan toe als de saus klaar is en kruid met een snuif zout. Doe alles in de hakmolen en voeg er de krokante uitjes aan toe. Mix tot een saus en laat afkoelen.

De couscous

Breng het water aan de kook in een kookpot. Doe er kurkuma, kippenkruiden en currypoeder bij. Dat heet een ‘court bouillon’.

Giet de court bouillon over de couscous en laat wellen.

De tomatensalade

Pel de sjalotten en snijd ze in fijne ringen. Doe ze in een kom met een scheut rode wijnazijn.

Snijd de tomaten in plakjes, kwartjes en blokjes. Meng ze met en scheut olijfolie en kruid met peper en zout.

Halveer de kerstomaten en doe ze bij de rest van de tomaten.

Snipper de bieslook en meng door de tomaten.

De brochettes

Verwarm de barbecue voor.

Pel de rode ui en snijd hem in grote stukken. Schil de paprika, verwijder zaden en zaadlijsten en snijd hem in stukken. Snijd de worstjes in stukken.

Steek afwisselend ui, paprika en merguez op spiesen en wrijf ze in met olijfolie.

Bak de brochettes op de barbecue.

Afwerken en serveren

Meng de couscous met de tomatensalade en breng op smaak met wat rode wijnazijn.

Serveer de brochettes met de tomaten- en couscoussalade en de koude saus.

Brochette van merguez met een tomaten- en couscoussalade