Bretoense perentaart

"Gebruik gerust Belgische peren." verzekerde Jeroen ons nog, want 'Bretoens' slaat niet op de peren, maar wel op de bereidingswijze van de taart. Kenmerkend is dan vooral de zoete zanddeegbodem, dat ook gebruikt wordt voor de gekende koekjes, 'sablé breton'. Deze taart wordt afgewerkt met peer en amandel. 

Ingrediënten

  • 175 g boter
  • 90 g bloemsuiker
  • 1 vanillestok
  • 1 ei
  • een snuif kaneel
  • 250 g bloem
  • 90 g amandelpoeder
  • 80 g kristalsuiker
  • 4 peer
  • 3 eierdooier
  • 1 eetlepel maïzena
  • dopje amandelextract
  • 2 eetlepel parelsuiker

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Doe de boter met de bloemsuiker in de kom van de keukenmachine en laat de machine even draaien.

Snijd de vanillestok in twee, schraap de zaadjes eruit en voeg ze toe. Doe het ei erbij en het zout en de kaneel eraan toe.

Meng de bloem en het amandelpoeder onder elkaar. Voeg de droge stoffen lepel per lepel aan toe aan het mengsel in de keukenmachine en laat draaien tot je een compact deeg hebt.

Kneed het deeg nog even verder met je handen, wikkel het in vershoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Laat de boter smelten in een pannetje.

Doe de suiker en het amandelpoeder in een grote kom.

Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg de blokjes peer toe aan de suiker en het amandelpoeder.

Giet de gesmolten boter erbij en voeg de dooiers eraan toe. Voeg de maizena en het amandelextract eraan toe. Meng alles goed onder elkaar.

Vet een taartvorm in met wat boter en bestuif hem met bloem. Rol het deeg dun uit en schik het in de taartvorm. Duw de randen goed aan en snijd het overtollige deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg.

Stort het perenbeslag in de taartvorm, schep de parelsuiker over de taart en bak de taart 40 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C.

Bretoense perentaart