Bresiliennetaart

Jeroen bakt vandaag een typisch Belgische taart met een exotische naam. De bodem van de bresiliennetaart is een zacht gistdeeg waarop flan komt. Traditioneel wordt de taart afgewerkt met (veel) slagroom en bresiliennenootjes. Een taart om van te genieten tot de laatste kruimel.

Ingrediënten

  • 420 g bloem
  • 210 g boter
  • 30 g kristalsuiker
  • 80 milliliter melk
  • 18 g gist
  • 1 ei
  • 0 snuifje zout
  • 100 g melk
  • 1 ei
  • 20 g suiker
  • 10 g vanillepoeder
  • 475 milliliter melk
  • 75 g suiker
  • 65 g bloem
  • 4 ei
  • 1 vanillestokje
  • 3 dl slagroom
  • 1 eetlepel bloemsuiker
  • 100 g bresiliennenootjes

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • een garde
  • huishoudfolie
  • een elekrische staafmixer
  • een deegrol
  • een bakvorm met 26 cm diameter en 3 cm hoog
  • een spuitzak met een spuitmondje

Partners

Bereiding

Het deeg

Doe de bloem met de zachte boter en de suiker in de mengkom van de keukenmachine. Strooi er een snuifje zout bij en laat de keukenmachine draaien.

Verwarm de melk in een steelpannetje. Brokkel er de gist in en laat hem volledig oplossen.

tip
Als je gedroogde gist gebruikt, neem je de helft van de aangegeven hoeveelheid.

Doe het ei bij het deeg.

Giet de melk met gist bij het deeg. Meng tot een stevig deeg.

Haal het deeg uit de mengkom en kneed nog eens goed door met de hand. Vorm een stevige bol.

Vet een grote kom eventueel in met een wat olie. Leg de bol deeg in de kom en dek af met huishoudfolie. Laat rijzen op een warme plaats.

De pudding

Verwarm de melk voor de pudding op het vuur in een steelpannetje.
Splits het ei en klop de eierdooier met de suiker en het vanillepoeder los met de garde.
Giet een beetje warme melk op het eiermengsel en roer los. Giet dit mengsel bij de warme melk in het steelpannetje en zet het vuur een beetje hoger.
Laat de pudding al roerend dikker worden. Stort in een koude schaal en doe er huishoudfolie over zodat er geen vel op komt.
Laat de pudding wat afkoelen.

De flan

Doe de melk voor de flan met de suiker, bloem en eieren in een mengkom.
Snijd de vanillestok in de lengte open, schraap er de zaadjes uit met de punt van een scherp mes en doe ze in de mengkom.
Mix alles met de staafmixer op laag vermogen.
Doe de pudding bij de flan en mix de twee met de staafmixer.
Laat het mengsel even rusten.

Taart

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vet een taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
Bestuif het werkblad met bloem. Duw de lucht uit het deeg en kneed het kort door.
Rol het deeg met de deegrol uit tot een dunne, ronde lap. Strooi eventueel wat bloem over het deeg zodat het niet aan de deegrol kleeft.
Doe het deeg in de taartvorm en duw het stevig tegen de randen. Snijd het deeg dat boven de taartvorm komt weg.
Duw het deeg nog eens goed aan tegen de randen. Het mag een paar millimeter boven de rand uitsteken.
Zet het deeg 10 minuten in de diepvriezer.
Haal het deeg uit de vriezer en bak de bodem 15 minuten voor in de oven.
Verlaag de temperatuur van de oven naar 175 °C.
Vul de halfgebakken bodem met de flan. Zet de taart in de oven en bak 35 minuten.
Haal de taart uit de oven en laat ze een beetje afkoelen. Haal ze uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.

Afwerken en serveren

Klop de slagroom stijf met wat bloemsuiker.
Doe een spuitmondje in een spuitzak en vul de zak met opgeklopte room. Bewaar de room in de koelkast tot je de taart afwerkt.
Spuit slagroom over de taart. Strooi er de bresiliennenootjes over.
Bresiliennetaart