In dit recept krijgt de noordzeevis pladijs een glansrol. Jeroen maakt er brandadekroketten van en geeft er een algendipsausje van look en gedroogde wakame bij.

Ingrediënten

  • 400 g aardappel
  • 2 dl melk
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 teen knoflook
  • 1 steranijs
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 300 g pladijsfilet
  • 4 eetlepel Griekse yoghurt
  • 0.5 teen knoflook
  • 1 eetlepel wakame
  • 0.5 limoen
  • 3 ei
  • 0 olijfolie
  • 0 enkele eetlepels paneermeel
  • 0 enkele eetlepels panko
  • 0 enkele eetlepels bloem
  • 0.5 bussel krulpeterselie
  • 1 citroen

Benodigdheden

  • een zeef
  • een friteuse
  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • vershoudfolie
  • keukenpapier

Partners

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.

Verwarm de melk op een matig vuur. Kruid met peper en zout.

Kneus en pel de knoflook. Snijd de teen grof en doe bij de melk.

Laat ook de stukken aardappelen koken in de melk. Voeg een steranijs en wat verse tijm en laurier toe.

Verwijder de graten uit de vis en snijd het vlees in grote stukken. Laat ze mee garen met de aardappelen in de melk.

Giet het geheel door een zeef wanneer de aardappelen en de vis gaar zijn. Vis de steranijs, de laurier en de tijm eruit.

De algen/looksaus

Roer de Griekse yoghurt los in een kommetje.

Kneus en pel de knoflook. Snipper fijn en plet met een mes. Doe de pulp bij de yoghurt.

Maal de gedroogde wakame tot poeder en meng onder de yoghurt.

tip
Jeroen gebruikt een koffiemolentje om de wakame te malen, maar met een vijzel werkt het ook.

Rasp de zeste van de limoen erbij. Breng verder op smaak met peper.

De kroketten

Doe de aardappelen en de vis in de mengkom van de keukenmachine en laat even kneden. Kruid met peper en zout.

Stort het beslag in een schaal, dek het af met vershoudfolie en laat het een half uurtje opstijven in de koelkast.

Breek de eieren en kluts ze in een kom met een scheutje olijfolie.

Neem nog een tweede kom en meng het paneermeel en de panko onder elkaar. Doe de bloem in een ander schaaltje.

Schep een lepel beslag in je handen en vorm het tot een bolletje.

Wentel de bolletjes beslag eerst door de bloem, vervolgens door het geklutste ei en als laatste door het paneermeel met de panko.

Verwarm de friteuse tot 175 °C en bak de viskroketten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Afwerken en serveren

Fruit ook de peterselie kort in de hete vetstof in de friteuse en laat uitlekken op keukenpapier. Breng op smaak met een snuifje zout.

Serveer de kroketten met de algen/looksaus en de gefruite peterselie. Geef er een partje citroen bij.