Braciola

De Italiaanse keuken met haar overheerlijke pasta’s en pizza’s is ons zeker niet onbekend. Maar ken je ook haar braciola? Een heerlijke gevulde blinde vink ingepakt met een laagje krokante rauwe ham. Klinkt niet slecht, toch?

Ingrediënten

  • 8 plakjes rauwe ham
  • 600 g gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 1 dooier
  • 50 g paneermeel
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 0 enkele takjes salie
  • 50 g panko
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • 0 olijfolie
  • 2 ajuin
  • 2 teen look
  • 0.5 chilipeper
  • 4 tomaat
  • 4 dl rode wijn
  • 0 enkele takjes oregano
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 een snuifje kristalsuiker
  • 800 g tomatenblokjes
  • 0 water
  • 0 zout
  • 0 enkele blaadjes basilicum

Benodigdheden

  • een blender
  • plasticfolie

Partners

Bereiding

Bereiding

Bedek je werkplank met plasticfolie. Leg er de gerookte ham op. Zorg ervoor dat de plakjes ham elkaar een beetje overlappen. 

Doe het gehakt in de keukenrobot en voeg er het ei, het eigeel en het paneermeel aan toe. Meng alles onder elkaar. 

Verdeel het gehakt over de ham. Laat aan de bovenkant van de ham wat ruimte over zodat je straks alles goed kan toedraaien. 

Mix de salie, peterselie, parmezaanse kaas en olijfolie met de blender. Voeg er als laatste de panko aan toe. Deze zorgt voor wat stevigheid. Mix alles nog eens goed. 

Smeer de tapenade over het gehakt. 

Rol met behulp van de plasticfolie het vlees tot een rolletje. Wikkel het vlees terug in de folie en duw aan.

Giet een scheut olijfolie in de pan. 

Snijd de topjes van het vlees af. Snijd de grote rol vlees in het aantal gewenste porties. 

Bak de blinde vinken kort aan in de olie. Haal het vlees uit de pan en laat even rusten. 

Pel de ui en snijd in grove stukken. Stoof deze aan in dezelfde pan waarmee het vlees gebakken is. 

Kneus en pel de knoflook. Snijd in stukjes en voeg toe aan de ui. 

Snijd de chilipeper in stukjes en voeg ook toe aan de ui en look. 

Was de tomaten, verwijder het kroontje en snijd in grove stukken. Laat mee stoven. 

Zet een hoge pot gezouten water op het vuur. 

Blus de groenten met de rode wijn. 

Hak de tijm en oregano fijn en voeg deze smaakmakers toe aan de saus.

Voeg een snuifje suiker toe om het zure van de tomaten en de rode wijn wat weg te nemen. 

Zet het deksel op de pan en laat alles even inkoken.

Voeg er de blikken tomatenblokjes bij samen met een scheutje water en een snuifje zout. 

Leg de blinde vinken in de tomatensaus. Dek de pan af met het deksel en laat garen.

Kook de pasta. 

Tijd om aan tafel te gaan! Werk af met enkele blaadjes basilicum.

Braciola