Braambessentaart met appels

Zelfs wie niet kan bakken, kan deze eenvoudige braambessentaart met appels maken. Ze is niet té zoet en wordt in de vorm geserveerd. Het wordt nog lekkerder als je er wat crème anglaise bij geeft.

Ingrediënten

  • 4 Jonagold appel
  • boter
  • 40 g kristalsuiker
  • een snuif kaneelpoeder
  • een beetje bloem
  • 2 vellen kruimeldeeg
  • 200 g braambes
  • 1 eierdooier
  • 2 eetlepel rietsuiker
  • 1 vanillestok
  • 500 ml melk
  • 4 eierdooier
  • 150 g kristalsuiker

Benodigdheden

  • een bakvorm met een diameter van 23 cm en 5 cm hoog
  • een keukenpenseel
  • een keukenmachine met klopper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De taart

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Smelt een klontje boter in een kookpot. Stoof de appels met de suiker en een snuif kaneelpoeder. Laat ze zeker niet tot moes koken.

Vet de bakvorm in met boter en bestuif met bloem. Leg 1 vel kruimeldeeg in de vorm en druk goed aan.

Zet de bakvorm met het deeg in de koelkast om op te stijven.

Roer de braambessen door de appels. Doe het fruit in een zeef en laat goed uitlekken.

Laat het fruit afkoelen in de koelkast. Als je het warm op het deeg legt, bakt de taart niet goed.

Verwarm intussen de oven voor tot 175 °C.

Doe het fruit in de bakvorm met deeg.

Klop de eierdooier los met een beetje water en strijk er de rand van het kruimeldeeg mee in.

Leg het tweede vel kruimeldeeg over het fruit en duw de randen goed tegen elkaar. Haal het resterende deeg weg.

Snijd met een scherp mes een kruisje in het midden van het deeg.

Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van de losgeklopte eierdooier.

Bestrooi de taart met rietsuiker.

Bak ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.

De crème anglaise

Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij de melk.

Verwarm de melk op een zacht vuur.

Klop de eierdooiers met de suiker luchtig in de keukenmachine. Dat is de ‘ruban’.

Doe wat van de warme melk bij de ruban en roer los. Doe het mengsel bij de rest van de melk en laat binden op het vuur tot saus.

tip Steek een houten lepel in de saus en trek met je vinger een lijn. Als de lijn blijft staan, is de saus dik genoeg. Je kunt deze saus gemakkelijk een paar dagen bewaren in de koelkast.

Laat de saus afkoelen.

Serveren

Serveer de taart warm of koud met crème anglaise.

Braambessentaart met appels