Braadworst met groentehutsepot en pickles

Degelijke Dagelijkse kost, zo hebben we het graag! Jeroen bakt braadworst en gebruikt alle groenten uit de koelkast voor een heerlijke hutsepot.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel liesvet
  • 2 ajuin
  • 1 stronk prei
  • 2 stengels selder
  • 4 raap
  • 1 pastinaak
  • 3 wortel
  • 0 een snuif bicarbonaat
  • 4 aardappel
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 5 dl water
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 0 enkele takjes tijm
  • 200 g spruiten
  • 1 bussel waterkers
  • 0.5 bussel peterselie
  • 0 boter
  • 4 braadworst
  • 1 eetlepel mosterd
  • 0 pickles

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een vergiet

Partners

Bereiding

Bereiding

Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur. Schep er wat reuzel (liesvet) in.

Pel de uien, halveer ze en snijd ze grof.

Stoof de stukjes ui in het pruttelende braadvet. Roer en laat ze niet kleuren.

Was de prei en de stengels selder. Snijd de groenten in grove stukken en stoof aan met de ui.

Schil de raapjes en snijd ze ook in grove stukken. Schil de pastinaak met een dunschiller. Snijd de groente in grove blokjes. Doe de stukjes raap en pastinaak in de stoofpot.

Schil de wortelen. Snijd ze in schijven en stoof mee aan met de rest van de groenten.

Breng intussen water met een snuif bicarbonaat aan de kook.

Was de aardappelen vóór je ze schilt. Anders spoel je het zetmeel eraf. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en doe ze bij de groenten.

Kruid de groenten met peper en zout. Blus het geheel met water.

Breng verder op smaak met enkele blaadjes laurier en fijngehakte tijm. Roer en laat mee aanstoven.

Zet een deksel op de pot en laat de groenten 20 minuten stoven op een zacht vuur. Schud – of beter: huts – af en toe met de pot zodat alles zich goed vermengt.

Controleer of de spruitjes goed schoongemaakt zijn. Spoel ze even onder stromend water en halveer elke spruit.

Drop de spruiten in het kokend water met bicarbonaat. Laat de groene bolletjes 5 minuten koken, tot ze beetgaar zijn.

Spoel de takjes waterkers in ruim water. Laat uitlekken in een vergiet. Was ook de peterselie.

Smelt een klontje boter in een pan op het vuur. Bak de braadworsten op een zacht vuur in de hete vetstof.

Giet de spruiten af en spoel ze onder koud stromend water om het garen te stoppen.

Hak de peterselie fijn. Meng de snippers onder de hutsepot. Doe ook de spruiten erbij.

Voeg een lepel mosterd toe.

Schep op ieders bord een gulzige schep hutsepot met waterkers. Leg er een versgebakken worst bovenop en lepel er wat pickles bij.

Braadworst met groentehutsepot en pickles