Braadworst met gebakken raapjes, pompoenpuree en jus met zilveruitjes

Met oerdegelijke, Vlaamse kost scoor je altijd! Dat bewijst Jeroen vandaag nog maar eens met deze gebakken braadworst, een stevige stoemp met pompoen, gebakken raapjes en een zachte jus met zilveruitjes.

Ingrediënten

  • 200 g zilveruitjes
  • 2 teentjes look
  • 1 ajuin
  • 30 g boter
  • 500 g frietaardappelen
  • 4 blaadjes laurier
  • 500 g pompoen
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 4 dl kippenbouillon
  • 4 rapen
  • 4 braadworst
  • 30 g bloem
  • een snuif nootmuskaat

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Week de zilveruitjes in heet water en pel ze.

Pel de ui en de look. Snijd de ui in reepjes en plet de look. Smelt een klont boter in een pan en stoof de ui en look aan.

Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Voeg de stukken aardappel toe aan de ui en look, gevolgd door een goede scheut water. 

Schil en snijd de pompoen in grove stukken Voeg de tijm, de laurier en de rozemarijn toe en zet een deksel op de pot. Laat rustig garen.

Smelt een klont boter in een pan en stoof de zilveruitjes aan. Voeg de kippenbouillon, enkele takjes tijm, wat laurier en peper en zout toe aan de uitjes en laat ze rustig garen.

Schil de rapen en snijd ze in blokjes. Smelt in een andere pan opnieuw een klont boter en stoof de raapblokjes aan. Kruid met peper en zout. Schep de gebakken raapjes daarna uit de pan en zet even apart. 

Smelt in dezelfde pan opnieuw een klontje boter en bak de braadworsten op een laag vuur goudbruin aan beide kanten.

Giet de zilveruitjes door een zeef, vang het kookvocht op en breng het aan de kook.

Meng de boter en de bloem met je handen tot beurre manié. Voeg stukjes van het boter-bloemmengsel toe aan het kookvocht om er een gebonden saus van te maken. Breng de saus op smaak met peper en zout, en schep de zilveruitjes er tenslotte ook bij.

Giet de aardappelen en de pompoen af, verwijder de tijm, de laurier en de rozemarijn en roer de gare aardappel en pompoen met een (houten) lepel stevig door elkaar tot het stoemp wordt. Kruid de puree met peper, zout en een snuif nootmuskaat.

tip Door de aardappelen en pompoen stevig te roeren in plaats van te pletten, krijg je een smeuïge massa en is een extra klont boter in de puree niet nodig.

Schep een lepel pompoenstoemp op een bord, leg er een braadworst bij en lepel er wat saus met zilveruitjes bij. Werk af met de gebakken rapen. Heerlijk met een toefje mosterd bij!

Braadworst met gebakken raapjes, pompoenpuree en jus met zilveruitjes