Boules de Berlin met aardbeien en slagroom

De traditionele Boules de Berlin met pudding kent iedereen ongetwijfeld van de strandverkopers aan de kust. Over de indrukwekkende geschiedenis van de Berlijnse bollen met crème patissière hebben we het al gehad. Deze zomerse versie met aardbeiencompote, slagroom en verse aardbeien doet zeker niet onder! 

Ingrediënten

  • 180 ml melk
  • 520 g bloem
  • bloem
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 flinke eetlepel kristalsuiker
  • 42 g gist
  • 1 ei
  • 80 g boter
  • een snuifje zout
  • 250 g aardbeien
  • enkele aardbeien
  • een scheutje violetsiroop
  • 2 dl room
  • 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • bloemsuiker

Benodigdheden

  • Een keukenmachine met deeghaak
  • een ruime ovenschaal
  • een friteuse
  • vershoudfolie
  • keukenpapier
  • een spuitzak met gekarteld spuitmondje
  • een meelzeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 40°C.

Warm de melk op in een steelpannetje tot een lauwe temperatuur.

Meng de zelfrijzende bloem en de suiker onder elkaar in de keukenmachine met behulp van de deeghaak.

Los de verse gist op in de lauwe melk.

Voeg het ei toe aan de bloem, gevolgd door de lauwe melk met gist, de malse boter en een snuifje zout. Kneed nog even grondig met de handen en breng het deeg bij elkaar in een deegbal. 

Leg de deegbal opnieuw in de mengkom en span er een vel vershoudfolie over. Laat ongeveer 30 minuten rijzen in de voorverwarmde oven.

Doe de diepvriesaardbeien met de suiker en de violetsiroop in een steelpannetje. Stoof het geheel plat op een zacht vuur. Laat vervolgens volledig afkoelen.

Haal het deeg uit de oven en kneed opnieuw. Vorm balletjes van het deeg en strooi er wat bloem over. Laat de bollen opnieuw rijzen gedurende 60 minuten in de oven.

Doe de room met de zaadjes van het vanillestokje en de vanillesuiker in een mengkom. Klop het geheel op tot slagroom. Doe de slagroom vervolgens in een spuitzak.

Verwarm de friteuse voor op 130°C. Haal de bollen uit de oven en bak ze goudbruin in de friteuse. Draai de bollen op tijd om en laat vervolgens even uitlekken op een vel keukenpapier.

Spoel de verse aardbeien en snijd er het kroontje af.

Snijd iedere bol open, smeer de aardbeiencompote op de onderkant en leg er enkele schijfjes aardbei bovenop.

Spuit er de slagroom over en schik er de bovenkant van de bol bovenop. Werk af met een snuifje bloemsuiker.

Boules de Berlin met aardbeien en slagroom