Boules de Berlin

Op algemeen verzoek maakt Jeroen Boules de Berlin. Het deeg wordt gefrituurd en dan gevuld met crème pâtissière, een klassieke vanillepudding gemaakt met eierdooiers en melk

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 230 milliliter melk
  • 30 g gist
  • 60 g boter
  • 55 g vanillesuiker
  • 6 g zout
  • 0 olie
  • 5 dl melk
  • 6 ei
  • 90 g vanillesuiker
  • 25 g vanillepuddingpoeder
  • 1 vanillestokje
  • 0 frituurolie
  • 0 bloemsuiker

Benodigdheden

  • keukenmachine met kneedhaak en met klopper
  • een schone keukenhanddoek
  • ovenschaal
  • huishoudfolie
  • bakplaat
  • bakpapier of siliconenmat
  • spuitzak
  • friteuse

Partners

Bereiding

Het deeg

Verwarm de melk tot ze lauw is. Los er de verse gist in op.

Doe de bloem met boter, zout en vanillesuiker in de kom van de keukenmachine. Laat de keukenmachine draaien tot alles goed gemengd is.

tip
Om je eigen vanillesuiker te maken, leg je gebruikte peulen van vanillestokjes in een pot suiker. Na verloop van tijd zal de suiker naar vanille smaken.

Giet er langzaam de melk met de gist bij en kneed in de keukenmachine tot een elastisch deeg. Het mag niet plakken, maar ook niet te droog zijn.

Verwarm de oven voor tot 30 °C.

Wrijf een grote kom in met een likje neutrale olie en bestuif met bloem. Leg er het deeg in en dek af met een schone keukenhanddoek.

Laat het deeg 40 minuten rijzen in de lichtjes verwarmde oven.

Maak intussen de pudding klaar.

Haal het gerezen deeg uit de oven en duw er de lucht uit. Kneed nog even kort door en vorm dan bolletjes groter dan een golfbal maar kleiner dan een tennisbal.

Bekleed een bakplaat met bakpapier of leg er een siliconenmat op. Leg de bollen op de bakplaat met voldoende plaats ertussen en bedek met een handdoek. Laat ze nog eens 20 minuten rijzen in de oven op 30 °C.

De pudding

Zet de melk voor de pudding in een pan op het vuur. Snijd de vanillestok overlangs open en schraap er de zaadjes uit met de punt van een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij de melk en verwarm.
Splits de eieren. Vries de eiwitten in voor later gebruik.
Doe de eierdooiers in de kom van de keukenmachine met de vanillesuiker. Zet de klopper op de keukenmachine en klop op tot een ruban.
Doe het vanillepuddingpoeder bij de ruban en klop mee op. De maïzena in het puddingpoeder zorgt voor extra binding.
Giet een beetje warme vanillemelk bij het mengsel en klop even mee op.
Haal de vanillestok uit de melk. Giet er de ruban bij en roer met een garde tot de pudding indikt. Houd het mengsel tegen het kookpunt aan maar laat het niet koken. Haal het van het vuur zodra het dik genoeg is.
Stort de crème pâtissière in een grote, koude ovenschaal en dek af met huishoudfolie. De huishoudfolie moet tegen de crème plakken zodat er geen velletje op komt.
Laat volledig afkoelen in de koelkast.

Afwerken en serveren

Verwarm de friteuse tot 170 °C.

Bak de bollen rondom goudbruin in frituurolie. Draai ze halverwege de baktijd om met een lepel.

Laat ze uitlekken op keukenpapier en afkoelen.

Vul een spuitzak met de crème patissière.

tip
Als je geen spuitzak hebt, kun je ook een lepel gebruiken om de bollen te vullen.

Snijd de bollen doormidden en vul ze met de crème. Bestrooi met poedersuiker.

Boules de Berlin