Bouillon met boschampignons en gekonfijte eend

Umami is volgens de Japanners de vijfde smaak. Deze heerlijke soep krijgt dankzij de bouillon van het gedroogd eekhoorntjesbrood die typische, vlezige smaak. De wontons worden gevuld met gekonfijte eendenbout en maken de soep af.

Ingrediënten

  • 2 eendenbout
  • 2 sjalot
  • 1 teentje look
  • een stukje gember
  • 1 duim gember
  • 0.5 rode chilipeper
  • een scheutje Ketjap Manis
  • 50 g gedroogde champignons
  • 2 liter water
  • olijfolie
  • 4 stengels selder
  • 3 wortel
  • 2 steranijsje
  • enkele laurierblaadje
  • 1 stengel citroengras
  • enkele limoenblaadje
  • een scheut sojasaus
  • 200 g shiitake
  • 100 g diepvrieserwten
  • 1 pakje gyozavel
  • enkele blaadjes koriander

Benodigdheden

  • Een cutter
  • een ronde vorm

Partners

Bereiding

Bereiding

Kook de gekonfijte eendenbouten gaar volgens de verpakking. Haal de eendenbouten uit de verpakking en laat ze uitlekken door een zeefje. Vang het eendenvet op. 

Zet een pan met enkele eetlepels van het eendenvet op het vuur. Snijd de sjalot en het teentje look fijn. Stoof de groenten aan in de hete vetstof.

Rasp er een stukje gember bij en voeg er de fijngehakte rode chilipeper aan toe.

Pluk het vlees van de bouten en laat meestoven met de groenten.

Breng het geheel op smaak met de Ketjap Manis.

Leg de gedroogde champignons in een ruime mengkom. Giet er het kokende water over en laat trekken.

Doe de inhoud van de pan in de cutter en mix fijn. Laat de vulling verder afkoelen.

Zet een grote pot met olijfolie op het vuur. Snijd de sjalot in halve ringen en snijd de gember in fijne stukjes. Stoof ze aan in de hete olie.

Snijd de selder in reepjes en stoof aan. Schil de wortels en snijd in schijfjes. Laat ook de wortel meestoven met de andere groenten.

Breng het geheel op smaak met de steranijs, de laurierblaadjes, het citroengras en de limoenblaadjes. Voeg er tenslotte een scheut sojasaus aan toe.

Giet er vervolgens de bouillon van de geweekte champignons bij door een zeefje en laat rustig pruttelen.

Snijd de geweekte champignons fijn en voeg toe aan de soep, gevolgd door de shiitakes en de diepvrieserwten.

Leg de gyozavellen open, strijk de zijkanten in met een beetje water en leg de vulling van de eendenbout in het midden van het vel. Vouw de gyozavellen dicht en duw de randen goed aan.

Steek het te veel aan deeg uit met met een ronde vorm.

Kook de wontons gaar in de soep.

Serveer de soep in een kommetje met enkele blaadjes koriander.

Bouillon met boschampignons en gekonfijte eend