
Een boomstammetje is een klassieker in de Vlaamse keuken. Maak eens een wat zuiderse versie van dit mini-gehaktbroodje en geef er een frisse salade bij met allerlei soorten tomaten en witte bonen.
Ingrediënten
- 600 g gemengd gehakt
- 75 g Parmezaanse kaas
- 50 g paneermeel
- 1 sjalot
- peper
- zout
- enkele takjes basilicum
- Provençaalse kruiden
- 1 sjalot
- witte wijnazijn
- 250 g witte bonen
- olijfolie
- 50 g pijnboompitten
- 4 pruimtomaat
- 1 coeur de boeuftomaat
- 2 cumato
- 2 zebratomaat
- peper
- zout
- 1 bussel rucola
- arachideolie
- peper
- zout
- 100 g paneermeel
- peterselie
- boter
- olijfolie
- 600 g aardappel
Benodigdheden
- een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
Bereiding
De boomstammetjes
Doe het gehakt in de kom van de keukenmachine. Rasp er de parmezaan bij en voeg er het paneermeel aan toe.
Splits de eieren en doe de eierdooiers bij het gehakt. Houd het eiwit apart. Dat kan je gebruiken om te paneren.
Pel en snipper de sjalot heel fijn. Doe het ook bij het gehakt.
Kruid het gehakt met peper en zout.
Snijd het basilicum fijn. Doe het basilicum en de Provençaalse kruiden bij het gehakt.
Kneed alles door elkaar met de keukenmachine.
Rol boomstammetjes van het gehakt en laat ze opstijven in de koelkast.
De tomaten- en witte bonensalade
Pel en snipper de sjalot. Doe de gesnipperde sjalot in een kom en giet er een flinke scheut witte wijnazijn over. Laat de sjalotten marineren.
Giet de witte bonen af en spoel ze onder stromend water. Doe ze bij de sjalot maar meng niet.
Verwarm een scheutje olijfolie. Rooster de pijnboompitten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snijd alle tomaten in plakjes. Leg ze op de bonen, maar schep nog niets door elkaar.
Strooi er de pijnboompitten over, kruid met peper en zout en giet er een scheut olijfolie over.
Was de rucola en laat uitlekken.
Leg de rucola op de salade.
Zet de salade in de koelkast zonder te mengen.
Afwerken en serveren
Doe het eiwit dat je apart gehouden hebt in een schaal of diep bord. Doe er het volledige ei en een scheutje arachideolie bij. Kruid met peper en zout. Klop de eieren los.
Doe het paneermeel in een tweede schaal of diep bord.
Doe de gedroogde peterselie in een derde bord.
Haal de boomstammetjes door het ei. Doop de boven- en onderkant in de peterselie. Rol de boomstammetjes door het paneermeel.
Smelt een flinke klont boter in een pan en doe er een scheut olijfolie bij. Bak de boomstammetjes aan alle kanten ongeveer 20 minuten op een zacht vuur.
Smelt een klont boter in een tweede pan en doe er een scheut olijfolie bij. Bak de gekookte aardappelen. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er een snuif zout over.
Schep de salade door elkaar.
Serveer de boomstammetjes met de tomaten/witte bonensalade en de gebakken aardappelen.