Bonensoep met tomaat, chorizo, groene kool en lookbroodjes

Deze zuiderse maaltijdsoep met chorizo, boontjes in tomatensaus en groene kool is en waar feestmaal. Als kroon op het werk maakt Jeroen lookbroodjes met gekonfijte knoflook.

Ingrediënten

  • 400 g chorizo
  • 3 ajuin
  • 4 stengels selder
  • 4 wortel
  • 2 teentjes look
  • 1 bol look
  • een halve groene kool
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 dopje saffraan
  • 2 blikje tomatenblokjes
  • 2 varkenspoot
  • 3 liter kippenbouillon
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 2 pot witte bonen
  • een half stokbrood
  • scheut olijfolie

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat een flinke scheut olijfolie heet worden in een grote pot. Snijd de chorizo in plakken en bak ze in de olie.

Pel, was en snijd de groenten grof: de uien, selder en wortelen. Hak de look fijn.

Schep de gebakken chorizo uit de pot en hou even apart. Stoof de groenten aan in de olie van de gebakken chorizo en voeg ook de fijngehakte look toe.

Snijd de buitenste bladeren van de groene kool en doe ze weg. Haal de rest van de bladeren van de kool en spoel ze onder koud water. Snijd de kool in grote stukken en voeg ze toe aan de groenten. Voeg de tomatenpuree eraan toe en laat even meestoven.

Voeg de saffraan eraan toe, gevolgd door de tomatenblokjes en het netje met de varkenspoten. Voeg de bouillon eraan toe en breng de soep aan de kook.

Maak een kruidentuil met de rozemarijn, de tijm en de laurier en voeg hem toe. Voeg er een flinke snuif zout en peper aan toe. Laat de soep minstens 3 uur pruttelen op een zacht vuurtje.

Snijd de bol look in twee en leg hem op wat aluminiumfolie. Sprenkel er wat olijfolie, wat grof zout en wat peper over, pak hem helemaal in met de folie en konfijt hem 50 minuten in een voorverwarmde oven van 140°C.

Haal de varkenspoten uit de soep. Voeg de witte boontjes in tomatensaus en de gebakken chorizo toe aan de soep en breng de soep weer aan de kook. Laat de soep nog 10 minuten rustig koken en haal de kruidentuil eruit. Breng de soep op smaak met wat zout en peper.

Zet ondertussen de oven op de grillstand. Snijd het stokbrood in twee.

Duw de gekonfijte look uit het omhulsel en smeer de look op het brood. Sprenkel er wat olijfolie en wat grof zout over. Snipper wat tijm fijn en strooi dat over het brood. Rooster het brood goudbruin in de oven.

Schep een flinke lepel soep in een diep bord en serveer ze met de geroosterde lookbroodjes.

Bonensoep met tomaat, chorizo, groene kool en lookbroodjes