Bonensoep met Mexicaanse balletjes

Deze Speedy Gonzales-soep maak je razendsnel klaar. Omdat je de soep op het einde nog mixt, kan je de groenten gewoon grof snijden. Een geslaagde Mexicaanse versie van onze tomatensoep met balletjes.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • olijfolie
  • 2 rode ui
  • 2 rode paprika
  • 3 wortel
  • 2 stengels bleekselder
  • 3 tenen knoflook
  • 0.5 chilipeper
  • komijn
  • 70 g tomatenpuree
  • 800 g bonen
  • 800 g tomatenblokjes
  • zout
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 sjalot
  • 400 g gemengd gehakt
  • komijn
  • gerookt paprikapoeder
  • 0.25 bussel koriander
  • 1 ei
  • 40 g paneermeel
  • zout
  • 4 eetlepel zure room

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • keukentouw
  • een elektrische staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te bereiden vind je hier.

Verhit een scheut olijfolie in een ruime soepketel.

Pel de rode uien en snijd ze grof. Stoof ze in de olie.

Halveer de paprika’s en snijd er de zaadlijsten uit. Verwijder ook de witte vliesjes binnenin. Snijd de groente grof en stoof aan met de uien.

Spoel de selder en de wortelen. Snijd de groenten grof en stoof ze mee aan.

Kneus en pel de knoflook. Leg de tenen en de chilipeper in de soepketel.

Kruid de groenten met een flinke snuif komijn.

Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken.

Doe er de zwarte bonen bij (met het vocht uit blik).

Voeg de tomatenblokjes toe. Spoel het blik uit met een beetje water en giet het bij de groenten.

Giet ook de warme bouillon bij de groenten. Kruid de soep met een snuif zout. Breng verder op smaak met een kruidentuil van tijm en laurier.

Zet het deksel op de ketel en laat de soep op een zacht vuur gaar worden.

De gehaktballetjes

Pel de sjalot en snipper ze heel fijn.

Doe het gehakt met de snippers sjalot in de mengkom van de keukenmachine. Kruid met een snuif komijn en gerookt paprikapoeder.

Snijd de koriander fijn. Doe het kruid bij het gehakt.

Meng het gehakt met het ei en het paneermeel in de keukenmachine.

Rol balletjes ter grootte van een pingpongbal.

Breng water of bouillon aan de kook. Pocheer de gehaktballetjes tot ze komen bovendrijven.

Afwerken en serveren

Vis de chilipeper en de kruidentuil uit de soep.

Mix de soep glad met de staafmixer. Breng verder op smaak met een snuifje zout.

Schep de balletjes bij de soep en serveer ze in een diep bord. Werk elk bord af met een toef zure room en een extra plukje koriander.

Bonensoep met Mexicaanse balletjes