Bonensalade met primeuraardappelen en merguez

Primeuraardappelen zijn de eerste aardappelen die geoogst worden, kort voor de zomer. Dat geeft ze een aparte aantrekkelijke smaak. Deze patatjes hebben een heel fijne schil die je niet hoeft te verwijderen. Ik serveer de aardappelen in een zomerse groentesalade met twee soorten verse boontjes én witte bonen uit blik. In dit seizoen mogen ook geen kleine tomaten ontbreken. Tenslotte bak ik een pan vol fijne worstjes en wanneer alles gemengd is zet je een voedzame, hedendaagse maaltijdsalade op de tafel. De ideale zomerversie van vlees met groenten en aardappelen.

Ingrediënten

  • 12 merguezworst
  • 600 g aardappel
  • 200 g bonen
  • 200 g boterboontjes
  • 250 g kerstomaten
  • 200 g witte bonen
  • 80 g rucola
  • platte peterselie
  • basilicum
  • 2 eetlepel olijf
  • 50 g zongedroogde tomaten
  • scheutje rode wijnazijn
  • olijfolie
  • peper
  • zeezout
  • zout

Benodigdheden

  • een zeef
  • een ruime serveerschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bonensalade met primeuraardappelen en merguez

Haal de merguez uit de koelkast en laat de kruidige worstjes op kamertemperatuur komen.

Spoel de sperziebonen en de boterbonen schoon en knijp er de topjes en steelstukjes af. Verzamel ze in een pot met water en een snuif zout. Breng de groenten aan de kook op een matig vuur.

Laat de bonen enkele minuten koken tot ze beetgaar zijn. Iets taaier of zachter naar persoonlijke smaak. Spoel de gare groene en zachtgele boontjes onder een straal koud water. Dan garen ze niet verder.

Spoel de kleine aardappelen en kook ze (ongeschild) gaar in water met een snuif zout. De schil van primeuraardappelen knollen is flinterdun. Giet de gare aardappelen tijdig af en zet ze opzij. Straks serveer je ze lauw.

Spoel de rucola, de blaadjes platte peterselie en de blaadjes basilicum. Laat het groen uitlekken. Spoel de kerstomaten schoon en snij ze middendoor.

Giet de zachte (dikke) witte bonen in een zeef en spoel ze kort onder een koude waterstraal. Strooi de witte bonen-uit-blik in de schaal.

Neem een ruime serveerschaal en bedek de bodem met de rucola. Strooi de halve tomaatjes er bovenop, samen met de witte bonen uit blik, de peterselie en de basilicum..

Verhit een braadpan op een stevig vuur. Schenk er een scheutje olijfolie in en leg de merguez op de hete bodem van de pan. Zet het vuur meteen zachter, zodat de worstjes de tijd krijgen om tegelijk een korstje te krijgen en binnenin te garen.

Zodra de merguez een beetje vocht lossen zet je het vuur tijdelijk wat hoger. Draai de worstjes tussendoor eens om.

Strooi de afgekoelde sperzieboontjes en gele boterbonen over de schotel met rucola, groene kruiden, witte bonen en tomaat.

Snij de lauwe primeuraardappelen in hapklare stukken en verhuis ze naar de schaal.

Verzamel de zongedroogde tomaten op je snijplank en snipper ze grof. Lepel de stukjes tomaat samen met kappertjes en kleine ontpitte olijven over de bereiding.

Schenk er een beetje olijfolie over en een scheut rode wijnazijn. Werk de salade af met een snuif grof zeezout en voldoende peper van de molen.

Verhuis de warme gebakken worstjes naar je werkplank en snij ze in twee tot drie gelijke stukken. Leg de stukken worst in de schaal met salade.

Meng de bonensalade met merguez en nieuwe aardappelen voorzichtig en serveer meteen.

Bonensalade met primeuraardappelen en merguez