Bonbon van knolselder, notenkaas en heilbot met een salade

Dit is een chique voorgerecht met gerookte heilbot, notenkaas en knolselder. Je serveert het met een frisse salade en honingvinaigrette.

Ingrediënten

  • 1 knolselder
  • zout
  • 8 plakken gerookte heilbot
  • 200 g notenkaas
  • een scheutje room
  • 1/3 citroen
  • selderzout
  • cayennepeper
  • nootmuskaat
  • 1 bussel peterselie
  • 1 bussel bieslook
  • een handvol kervel
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel mosterd
  • een scheutje appelazijn
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel notenolie
  • 4 lente-ui
  • 1 appel
  • een handvol walnoten
  • peper
  • 1 bakje waterkers
  • 1 bakje tuinkers

Benodigdheden

  • kommetjes in keramiek
  • huishoudfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bonbon van knolselder, notenkaas en heilbot

Schil de knolselder. Snijd 1/3 in blokjes. Rasp of snijd 1/3 in julienne met de mandoline.

Breng water aan de kook met een snuif zout. Kook de knolselderblokjes gaar.

Vet de ramequins in met olie. Leg in elk schaaltje een vel huishoudfolie.

Leg twee plakken gerookte heilbot in elk schaaltje. Laat de vis een beetje over de rand hangen.

Schep de knolselderblokjes uit het water met een schuimspaan en laat ze uitlekken en afkoelen.

Kook de in julienne gesneden knolselder in hetzelfde water. Giet af, spoel onder koud water en laat afkoelen.

Doe de knolselderblokjes in een schone keukenhanddoek en knijp er zo veel mogelijk water uit.

Doe de uitgeknepen blokjes in de blender met de notenkaas en een scheutje room. Mix fijn. Voeg er het sap van de citroen, een snuif selderzout, cayennepeper en nootmuskaat aan toe. Mix nog een keer.

Snipper de peterselie, de kervel en de bieslook fijn. Roer de kruiden door het kaas-knolseldermengsel.

Schep de vulling op de heilbot. Vouw er de vis over. Draai de bonbons goed dicht met de huishoudfolie. Draai ze om zodat de naad naar beneden ligt.

Laat de bonbons opstijven in de koelkast.

Meng de honing, mosterd, azijn, olijfolie en notenolie tot vinaigrette.

Snipper de lente-uien. Snijd de Granny Smith in lucifers. Hak de walnoten grof. 

Meng de julienne van knolselder met lente-uien, appel en walnoten. Kruid de salade met peper en zout. Schep er een deel van de honingvinaigrette door.

Maak de tuinkers en de waterkers schoon. Doe ze vlak voor het serveren bij de salade.

Haal de bonbons uit de huishoudfolie. Serveer de salade met de bonbon. Druppel er nog wat vinaigrette rond.

Bonbon van knolselder, notenkaas en heilbot met een salade