Boerenworst met mosterdpuree en gebakken ajuin

Lekker is lekker en dus verdwijnt er hier en daar een klont boter in deze maaltijd. Maar geef toe: zo’n ferm bord 'comfort food' kan af en toe deugd doen. Neem de tijd om de worsten met zorg te bakken en breng de puree op smaak met pittige mosterd. De gebruinde uien maken het af. Dit is dagelijkse kost op z’n best en daar zullen je tafelgenoten het ongetwijfeld mee eens zijn.

Ingrediënten

  • 4 boerenworst
  • 4 ui
  • 1 kg aardappel
  • 1 dl melk
  • eetlepel suiker
  • 2 eetlepel mosterd
  • scheutje natuurazijn
  • boter
  • peper
  • zout
  • 1 ei

Benodigdheden

  • een pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Boerenworst met mosterdpuree en gebakken ajuin

Haal de braadworsten op voorhand uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. (Een ijskoude worst bakken verhoogt de kans op het openbarsten.)

Schil de aardappelen, halveer ze en kook ze gaar in water met een snuif zout.

Pel de uien, snij ze eerst middendoor en vervolgens in fijne halve ringen.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Smelt een klontje boter in een stoofpot op een matig vuur.

Stoof de uien in de boter, samen met een snuifje suiker. Roer regelmatig in de pot. Zet het vuur zachter en laat de uien rustig bruinen en karamelliseren.

Prik enkele gaatjes in de boerenworsten. Het vlees hoef je doorgaans niet extra te kruiden met peper en zout.

Smelt een klontje boter in een braadpan.

Kleur de worsten op een matig vuur, zodat de boter niet verbrandt. Voeg indien nodig een klontje koude boter toe aan de pan. Laat de worsten goudbruin korstje krijgen.

Plaats een bord omgekeerd op de braadpan, zodat je een soort van oventje creëert. Hou het vuur onder controle, zodat de worsten garen zonder te verbranden. Neem er de tijd voor!

Giet de aardappelen af zodra ze gaar zijn. Doe er een klont boter bij en een scheutje melk. Stamp de aardappelen tot puree.

Breek het ei en giet het in de puree. Stamp onmiddellijk verder zodat er geen klonters ontstaan.

In deze puree is nootmuskaat overbodig. Peper hoort maar zelden thuis in een klassieke puree. Een beetje extra boter maakt de puree natuurlijk wel nog smakelijker...

Voeg een deel van de mosterd toe en proef het resultaat. Doe er naar smaak extra mosterd bij. (Dit is afhankelijk van de pittigheid van de mosterd die je gebruikt.)

Kruid de puree met wat zout, naar persoonlijke smaak.

Kruid de gebruinde uien met wat peper van de molen en een klein beetje zout. Werk de uien af met een zuinig scheutje natuurazijn en roer in de pot.

Serveer bij elke boerenworst een portie gebruinde uien. Doe er een schep puree bij, en maak er bovenaan een kuiltje in. Lepel daarin een beetje van het braadvet van de worsten.

Boerenworst met mosterdpuree en gebakken ajuin