Boerenworst met gestoofde groenten, spek en broodcroutons

Lang leve de lekkere boerenworst. Grof gemalen vlees, perfect gekruid en verpakt in een stevige verse braadworst. Bij zo’n stuk eerlijk vlees serveert Jeroen een pan boordevol gezonde seizoensgroenten met reepjes spek. Kies nog een keer voor de goeie oude schorseneren, voor raapjes én voor boerenkool. Met broodcroutons, een lepel scherpe mosterd en wat pickles erbij geniet je van Dagelijkse kost anno 2015.

Ingrediënten

  • 4 boerenworst
  • 4 bruin brood
  • 200 g gezouten spek
  • 600 g boerenkool
  • 600 g schorseneren
  • 2 raap
  • 2 ui
  • 1 citroen
  • 2 eetlepel bloem
  • scheutje natuurazijn
  • snuifje bicarbonaat
  • boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • mosterd
  • pickles

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De groenten

Spoel de bladeren boerenkool schoon. Pluk het loof in grove stukken en laat het groen uitlekken. De taaie bladstelen gebruik je niet.
Vul een pot met water en voeg citroensap en de uitgeknepen citroenhelften toe.
Spoel de schorseneren schoon en schil ze met de dunschiller. Gooi ze meteen na het schillen in het citroenwater zodat ze geen kans krijgen om te verkleuren.
Vul een pot met water en kook er de boerenkool in gaar. Voeg een snuif bicarbonaat toe om de groene kleur van de kool te behouden. Zo’n 10 minuten later is ze voldoende gaar. (Giet nadien het kookvocht af.)
Vul een tweede pot met water, voeg de bloem toe en roer met de garde. (Zo krijg je een ‘blanc’.) Doe ook de uitgeknepen citroenhelften erbij. Snij de schorseneren in grove hapklare stukken en kook ze beetgaar in de ‘blanc’. (controleer de gaarheid door er met een mesje in te prikken)
Schil de rapen, snij ze eerst in dikke plakken van een centimeter breed en vervolgens in balkjes.
Smelt een klontje boter in een stoofpot op een matig vuur. Stoof er de raapjes in, gedurende enkele minuten. Laat ze zelfs een beetje bakken.
Snij intussen het zwoerd van de lappen gezouten spek, verdeel het vlees in reepjes en doe ze in de pan met rapen. Laat de spekjes enkele minuten meebakken.
Pel de uien en snij ze in matig fijne halve ringen. Doe ze in de pan met spek en stoof ze gaar.
Voeg de uitgelekte stukken schorseneer toe en een scheutje van het kookvocht van de boerenkool. Roer de aanbaksels op de bodem van de pan los.
Voeg even later de uitgelekte stukjes boerenkool toe en zet het vuur zacht.
Proef en kruid de groentemix met spek met versgemalen peper, versgemalen nootmuskaat en een beetje zout naar behoefte. (het spek proeft al zout)
Roer er tenslotte een bescheiden scheutje natuurazijn doorheen.

De croutons en de worst

Haal de worsten uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Verwijder de korstjes van de sneden brood en snij ze in kubusjes.
Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Bak hierin de croutons goudbruin en krokant. Laat ze nadien uitlekken in een schaaltje met keukenpapier.
Wrijf de pan schoon, smelt er opnieuw een klontje boter in en zet ze op een zacht vuur.
Prik enkele keren in de grof gemalen worsten.
Leg het vlees in het braadvet en laat de worst op het gemak garen en kleuren. Draai de boerenworsten tijdig om. Vermijd dat ze barsten en gaar ze tot in de kern.
Serveer iedereen een flinke schep groenten met spek en leg er een versgebakken boerenworst naast.
Lepel wat scherpe mosterd over de braadworst en schep naar smaak wat pickles langs de groenten. Strooi tenslotte broodcroutons over de borden en serveer.
Boerenworst met gestoofde groenten, spek en broodcroutons