Boerentenensoep

Een stevige soep met boerentenen en daarbij een toast met gebakken spek: dat is dagelijkse kost voor in het putje van de winter. Boerentenen of molbonen zijn grote witte bonen die je zowel vers als gedroogd kan krijgen. De verse kun je meteen gebruiken. Gedroogde bonen week je altijd eerst een nacht in koud water.

  •  

Ingrediënten

  • 1 bussel prei
  • 3 stengel selder
  • 0.5 bloemkool
  • 650 g boerentenen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 liter groentebouillon
  • 2 eetlepel mosterd
  • boter
  • tijm
  • laurier
  • rozemarijn
  • peper
  • zout
  • 200 g spek
  • 4 sneetje brood
  • boter
  • peper
  • waterkers
  • scheutje room

Benodigdheden

  • een staafmixer
  • een zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi en verwarm 3 l groentebouillon. Je kan ook zelf een verse ketel bouillon klaarmaken.

Gebruik je gedroogde boerentenen? Week ze dan een nacht in koud water.

De soep

Pel de ui en snijd hem grof. Spoel de prei en snijd het wit fijn. Maak de selder en de bloemkool schoon en snijd ze in stukken. Kneus en pel de knoflook.

Smelt een flinke klont boter in een soepketel. Stoof de uien en doe er de rest van de groenten bij. Laat alles even aanstoven en voeg er dan de boerentenen aan toe.

Giet de warme bouillon bij de groenten en vul eventueel aan met water tot alle groenten onder staan. Breng aan de kook.

tip Voeg voldoende bouillon of water toe want de bonen slorpen veel vocht op.

Bind tijm, laurier en rozemarijn samen tot een bouquet garni en leg het in de soep.

Zet een deksel op de soepketel en laat 20 tot 30 minuten sudderen op een zacht vuur tot de bonen gaar zijn. Gedroogde bonen moeten wat langer koken dan verse.

Haal het bouquet garni uit de soep. Mix de soep en giet ze door een zeef.

tip Deze soep wordt best gezeefd omdat er een vliesje om de bonen zit dat wat taai is.

Breng de soep op smaak met witte peper, zout en mosterd.

Boterham met spek

Snijd het spek in dikke repen.
Verhit een klont boter in een pan en bak het spek aan beide kanten. Kruid met een beetje peper.
Haal het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.
Giet het vet uit de pan, maar laat een beetje zitten om het brood in te bakken.

Afwerken en serveren

Doe de soep in kommen of diepe borden. Werk af me een beetje room.

tip Voor een chiquere versie van deze soep, werk je ze bijvoorbeeld af met enkele druppels truffelolie.

Leg het spek op het brood en werk af met een lepel mosterd en een handje waterkers.

Boerentenensoep