Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een staafmixer een koekenpan (bv. diameter 20 cm) enkele vellen keukenpapier

Bereiding

De boekweitkoek met spek en perenstroop

Neem een ruime mengschaal en doe er het boekweitmeel, de bloem, de melk en het blonde tafelbier in.

Voeg een snuifje zout toe en meng alles tot een egaal beslag.

Breek de eieren en voeg ze toe aan het beslag.

Zet de staafmixer in de mengschaal en laat het toestel draaien tot je een beslag krijgt zonder klontertjes.

Zet een koekenpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.

Snij intussen de dikke sneetjes spek in twee. Verwijder het taaie zwoerd en snij ook stukjes kraakbeen uit het gezouten spek.

Leg de stukken spek in de hete boter. Bak de lapjes vlees goudbruin en licht krokant langs beide zijden. Let erop dat het braadvet niet verbrandt.

Leg een vel keukenpapier of een servet op een bord en laat de gebakken sneetjes spek erop uitlekken.

Giet het braadvet in een kopje.

Veeg de koekenpan even uit met een vel keukenpapier en lepel er een beetje van het braadvet van het spek in. Zet de pan op een matig vuur.

Giet drie mini-pollepels van het beslag in de hete pan, zodat je er een dikke pannenkoek van kan bakken.

Leg een stukje spek in het midden van de pan.

Bak de boekweitkoek gedurende 1 tot 2 minuten en keer de pannenkoek voorzichtig om.

Laat de koek nog een minuut verder bakken en serveer meteen, met het lapje spek aan de bovenzijde.

Smeer een portie perenstroop over de warme boekweitkoek.

4 personen

25 minuten

Benodigdheden:

een staafmixer een koekenpan (bv. diameter 20 cm) enkele vellen keukenpapier

Ingrediënten

Boekweitkoek met spek en perenstroop

Met boekweitkoek brengt Jeroen ode aan z'n oma. Deze zachte dikke versgebakken pannenkoek met spek en perenstroop is pure nostalgie voor hem.

Maak het beslag gerust een dag op voorhand klaar, zodat het even kan ‘rijpen’. Het is geen absolute must, maar de boekweitkoeken zullen er in geen geval slechter door smaken.

Bereiding

De boekweitkoek met spek en perenstroop

Neem een ruime mengschaal en doe er het boekweitmeel, de bloem, de melk en het blonde tafelbier in.

Voeg een snuifje zout toe en meng alles tot een egaal beslag.

Breek de eieren en voeg ze toe aan het beslag.

Zet de staafmixer in de mengschaal en laat het toestel draaien tot je een beslag krijgt zonder klontertjes.

Zet een koekenpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.

Snij intussen de dikke sneetjes spek in twee. Verwijder het taaie zwoerd en snij ook stukjes kraakbeen uit het gezouten spek.

Leg de stukken spek in de hete boter. Bak de lapjes vlees goudbruin en licht krokant langs beide zijden. Let erop dat het braadvet niet verbrandt.

Leg een vel keukenpapier of een servet op een bord en laat de gebakken sneetjes spek erop uitlekken.

Giet het braadvet in een kopje.

Veeg de koekenpan even uit met een vel keukenpapier en lepel er een beetje van het braadvet van het spek in. Zet de pan op een matig vuur.

Giet drie mini-pollepels van het beslag in de hete pan, zodat je er een dikke pannenkoek van kan bakken.

Leg een stukje spek in het midden van de pan.

Bak de boekweitkoek gedurende 1 tot 2 minuten en keer de pannenkoek voorzichtig om.

Laat de koek nog een minuut verder bakken en serveer meteen, met het lapje spek aan de bovenzijde.

Smeer een portie perenstroop over de warme boekweitkoek.

Dagelijkse Kost een.be