
Vandaag maakt Jeroen een verfijnde groentesoep met filets van tongschar, een platvis die in de Noordzee vooral langs de Britse kusten gevangen wordt. Tongscharretjes worden het hele jaar gevangen, maar zijn het beste tussen juni en oktober. Ideaal dus om nu te gebruiken. De basis van de soep is een fumet van mosselen die je gemakkelijk zelf kunt maken. Met een lepel groffe pesto maak je de soep helemaal af.
Ingrediënten
- 1 kg bouchotmosselen
- 250 milliliter witte wijn
- 500 milliliter water
- 1 bloemkool
- 2 stam prei
- 2 ui
- 2 teentje knoflook
- 1 aardappel
- 250 milliliter room
- 1 liter groentebouillon
- 3 takjes tijm
- 4 blaadje laurier
- 6 peterseliestengel
- scheutje olijfolie
- peper
- zout
- 3 eetlepel pijnboompit
- 0.5 bussel peterselie
- 1 bussel bieslook
- 40 g Parmezaanse kaas
- 0.5 citroen
- 0.5 teentje knoflook
- 100 milliliter olijfolie
- peper
- zout
- 4 tongscharfilet
Benodigdheden
- Keukentouw
- staafmixer
- soepketel
Bereiding
De bloemkoolsoep
De basis van de soep is een fumet van bouchotmosselen. Dat zijn kleinere mosselen met veel smaak. Spoel ze in koud water tot alle onreinheden verwijderd zijn.
Doe de mosselen in een grote pan en bevochtig ze met de wijn. Giet er het water bij en kruid met peper. Zet op een hoog vuur met een deksel op de pan en breng aan de kook. Haal van het vuur zodra de mosselen open zijn. Zet apart.
Snijd het groen van de preien en haal eventueel de buitenste, minder mooie bladeren weg. Spoel ze onder stromend water zodat er geen aarde meer aan kleeft. Snijd het wit van de preien in grote stukken.
Pel de ui en snijd hem grof. Pel de knoflook en snijd hem in stukken.
Verwarm wat olijfolie in een grote soepketel en fruit de uien met de knoflook en de prei, maar laat niet kleuren. De soep moet wit blijven.
Verdeel de bloemkool in roosjes en doe ze bij de rest van de groenten. Laat even meestoven.
Giet het mosselvocht bij de groenten in de soepketel en vul aan met water tot alle groenten onder staan. Doe er het bouillonblokje bij.
Schil de aardappel en snijd hem in stukken. Doe hem bij de soep. Het zetmeel in de aardappel zal de soep binden.
Bind de tijm, laurier en peterseliestengels met keukentouw samen tot een bouquet garni. Leg het in de soep. Breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat alle groenten gaar worden.