Bloemkoolsoep met kip en dragonpesto

In plaats van snoep kreeg Jeroen vroeger altijd een kommetje soep. Hij is er nog altijd gek op. Vandaag op het menu: een fluweelzachte bloemkoolsoep met sneetjes gegrilde kip en een frisse dragonpesto.

Ingrediƫnten

  • 3 liter groentebouillon
  • boter
  • 3 ajuin
  • 1 teen knoflook
  • 2 stronken prei
  • 4 stengels selder
  • 1 bloemkool
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 takje rozemarijn
  • kippenkruiden
  • peper
  • zout
  • 3 aardappel
  • 50 g pijnboompitten
  • olijfolie
  • 1 dl olijfolie
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 0.5 bussel dragon
  • 0.5 teen look
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 0.5 limoen
  • peper
  • zout
  • 1 kipfilet
  • olijfolie
  • kippenkruiden
  • peper
  • zout
  • 1 minibloemkool
  • een scheut room
  • boter

Benodigdheden

  • keukentouw
  • keukenpapier
  • een hakmolen
  • een elektrische staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideoā€™s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier.

Smelt een klont boter in een grote soepketel.

Pel de uien en snijd ze grof. Kneus en pel de knoflook. Stoof de uien met de knoflook in de boter.

Was de prei en de selder. Snijd het wit van de prei en de stengels selder grof. Gebruik de bleekste stukken van de selder.

Stoof de prei en selder mee aan.

Snijd de bloemkool in stukken en doe ze ook in de soepketel.

Bind de tijm, rozemarijn en laurier samen met keukentouw. Leg de kruidentuil in de soep.

Giet de warme bouillon over de groenten. Kruid met kippenkruiden, peper en zout.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze bij de soep.

Zet een deksel op de soepketel en laat de groenten garen op een zacht vuur.

De dragonpesto

Rooster de pijnboompitten goudbruin op een matig vuur in een klein scheutje olijfolie. Schud de pitjes regelmatig op en schep ze uit de pan, zodra ze geroosterd zijn. In de hete pan roosteren ze verder. Laat de pijnboompitten uitlekken op wat keukenpapier.

Spoel de peterselie en de dragon. Pluk de blaadjes van de dragon en verwijder ook de dikste peterseliestelen. Pel het teentje look.

Doe de peterselie, de dragon, de geroosterde pijnboompitjes en de look in de beker van de hakmolen.

Snijd de Parmezaanse kaas in stukken en doe ze ook in de beker, samen met een flinke scheut olijfolie en wat vers limoensap. Kruid met zout en peper van de molen. Mix alles tot een gladde pesto.

Het garnituur

Laat een grillpan goed heet worden op een hoog vuur.

Snijd de kipfilet in dunne plakken en breng ze op smaak met wat olijfolie, kippenkruiden en peper en zout.

Gril de plakjes kip in de hete pan.

Verdeel het minibloemkooltje in kleine roosjes. Gaar ze kort in kokend water.

Snijd de gegrilde kip in reepjes.

Haal het bouquet garni uit de soep. Mix de soep glad. Doe er een scheut room en een klont boter bij, en mix de soep nog een keer.

Schep de bloemkoolsoep in diepe borden of kommen. Werk de soep af met bloemkoolroosjes, plakjes gegrilde kip en de dragonpesto.

Bloemkoolsoep met kip en dragonpesto