Bloemkool met linzensaus en cheddar

Wat tijd over op zondag? Duik de keuken in, maak de koelkast leeg en bereid een heerlijke ovenschotel boordevol Indische smaken. Op maandag, wanneer de drukte is teruggekeerd, zet je ‘m in 1, 2, 3 op tafel.

Ingrediënten

  • 200 g rode linzen
  • olijfolie
  • 2 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 4 stengels selder
  • 2 rode paprika
  • 0.25 Chinese kool
  • 1 bloemkool
  • komijn
  • kurkuma
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 koffielepel harissa
  • 800 g tomatenblokjes
  • peper
  • zout
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 200 g cheddar
  • 4 stukken naan
  • enkele plukjes koriander

Benodigdheden

  • een ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De voorbereiding

Laat de linzen op voorhand een nacht weken in koud water.

De bloemkool met linzensaus

Laat de geweekte linzen uitlekken.

Verhit een scheut olijfolie in een hoge pan op een zacht vuur.

Pel de rode uien en snijd ze in fijne halve ringen.

Kneus en pel de knoflook. Versnipper de teen en stoof hem samen met de ui in de pan.

Maak de selder schoon. Snijd de stengels in blokjes.

Schil de paprika’s en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd de paprika’s in grove stukken.

Snipper de Chinese kool fijn. Laat alle groenten meestoven in de pan.

Breng een pot gezouten water aan de kook.

Maak de bloemkool schoon. Snijd het groene loof eraf en laat de bloemkool in zijn geheel koken in het water tot hij beetgaar is.

Doe de linzen bij de groenten op het vuur.

Breng op smaak met komijn, kurkuma en garam masala. Voeg een koffielepel harissa toe. Roer alles onder elkaar.

Giet er de tomatenblokjes bij. Vul een leeg blik voor de helft met water en giet het bij de saus.

tip Voeg nog wat extra vocht toe als je merkt dat de linzen aan de bodem van de pan kleven.

Kruid met peper en zout. Voeg enkele takjes tijm en enkele blaadjes laurier toe. Laat de saus pruttelen onder deksel.

Giet de bloemkool af.

Rasp de cheddar.

Schep een royale portie linzensaus in een ovenschaal. Leg er de bloemkool bovenop. Besprenkel met olijfolie. Kruid met peper en zout.

Strooi de cheddar over de bloemkool. Zet de schotel een kwartier in de oven op 180 °C.

Bak ook de naan even af in de oven.

Serveer de bloemkool met linzensaus en een stukje naan. Werk eventueel af met enkele plukjes koriander.

Bloemkool met linzensaus en cheddar