Blinde vinken met spinaziestoemp

Deze blinde vinken met spinaziestoemp zijn echte dagelijkse kost voor een vrijdagavond. In plaats van het traditionele kalfslapje wikkelt Jeroen pancetta rond het gehakt en naar het schijnt moet je ze dan ‘slavinken’ noemen. Hij geeft er stoemp met spinazie bij en een stevige saus met uien en mosterd. Vergeet bij het serveren niet om een kuiltje in de stoemp te maken waar de saus in gaat…

Ingrediënten

  • 600 g gehakt
  • 8 plak pancetta
  • 20 g paneermeel
  • 2 koffielepel mosterd
  • klontje boter
  • peper
  • zout
  • 1 ei
  • 2 sjalot
  • 25 cl pilsbier
  • 2 koffielepel mosterd
  • 1 dl room
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel bloem
  • peper
  • zout
  • 800 g aardappel
  • 300 g spinazie
  • scheutje melk
  • klontje boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 4 ei

Benodigdheden

  • pureestamper
  • ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De blinde vinken

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

tip Blinde vinken moeten redelijk lang garen. Daarom bak je ze eerst aan in een klontje boter en zet je ze vervolgens in de oven.

Meng het gehakt met het ei, de mosterd en het paneermeel. Gemengd gehakt is in principe gekruid, maar soms heeft het nog wat exta nodig. Proef en kruid eventueel bij met zout en/of peper.

Rol vier bolletjes van het gehakt en duw ze dan in een ovaalvorm. Rol elke blinde vink in 2 plakjes pancetta.

Verhit een klontje boter in de pan. Bak de blinde vinken romdom bruin. Ze moeten nog niet gaar zijn.

Leg de blinde vinken in een ovenschaal en verdeel er (eventueel) een paar kleine klontjes boter over. Laat ze 30 minuten verder garen in de oven. Spoel de pan waarin je de vinken bakte niet uit! Je hebt de aanbaksels nodig voor de saus.

De saus

Pel de sjalotten en snijd ze in fijne ringen.

Bak ze in de pan waarin het vlees gebakken is tot ze zacht en gaar zijn.

Strooi er de bloem over en laat ze even meebakken en drogen. In keukentermen heet dit ‘singeren’.

Giet het bier over de sjalotten, roer om en laat doorkoken zodat de alcohol verdampt. Doe de mosterd bij de saus en (eventueel) een lepel honing als de saus wat te bitter is naar je smaak. Werk (eventueel) af met een scheutje room. Breng op smaak met peper en zout.

tip Doe een scheutje water bij de saus als ze te dik is.

De stoemp

Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.

Kook de eieren hard.

tip Je kunt de eieren gerust de laatste tien minuten van de kooktijd mee in de pan met aardappelen leggen in plaats van nog een pan op het vuur te zetten.

Giet de aardappelen af en haal er de hardgekookte eieren uit. Houd de aardappelen warm en laat de eieren een beetje afkoelen.

Was de spinazie en verwijder de harde steeltjes. Hak de spinaziebladeren niet te fijn.

Plet de aardappelen met een pureestamper en doe er de spinazie bij. Meng goed. De warmte van de aardappelen is voldoende om de spinazie te garen.

Roer een scheut melk en een klont boter door de stoemp. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Pel de eieren en hak ze grof. Meng ze door de stoemp.

Serveer de blinde vinken met de stoemp. Warm de saus eventueel nog even op. Maak, zoals de traditie het wil, een kuiltje in de stoemp en schep daar de saus in.

Blinde vinken met spinaziestoemp