Geen kost voor bij hete temperaturen? Jeroen zegt van wel! Hij maakt de Spaanse versie van de blinde vink en serveert deze vogels zonder kop met een pittige uiensaus en lange slierten pasta.

Ingrediënten

  • 600 g gehakt
  • 2 eierdooier
  • 0 salie
  • 0 rozemarijn
  • 0 gerookt paprikapoeder
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 200 g chorizo
  • 60 g pimiento del piquillo
  • 0.5 platte peterselie
  • 20 g zwarte olijven
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g paneermeel
  • 0 olijfolie
  • 4 varkenslapje
  • 3 ajuin
  • 1 teen knoflook
  • 120 g pimiento del piquillo
  • 1 rode chilipeper
  • 2 dl witte wijn
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 500 g tagliatelle
  • 400 g kerstomaten
  • 0 enkele takjes platte peterselie
  • 0 enkele blaadjes basilicum
  • 150 g geitenkaas

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • een vleesstamper
  • houten prikkers

Partners

Bereiding

Doe het gehakt in de mengkom van de keukenmachine. Voeg de eierdooiers toe, een snuif salie, rozemarijn, gerookt paprikapoeder, peper en zout.

Haal het vel van de chorizo, snijd de worst in stukjes en meng onder het gehakt.

Snijd ook de pimiento del piquillo (opgelegde paprika’s) in stukjes en meng onder het gehakt.

Snijd de platte peterselie en de olijven fijn. Doe ze bij het gehakt.

Kneus en pel de knoflook. Rasp de teen bij het gehakt.

Laat de keukenmachine draaien en meng alles goed door elkaar. Voeg intussen het paneermeel toe.

Breng water met een snuif zout aan de kook voor de pasta.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan op het vuur.

Leg de varkenslapjes een voor een tussen twee vellen vershoudfolie of aluminiumfolie. Klop het vlees wat platter met een vleesstamper.

tip
Geen vleeshamer in huis? Gebruik de bodem van een (kleine) kookpot. Sla het vlees niet tot moes!

Kruid de varkenslapjes met peper en zout. Rol er het gehaktmengsel in op tot een strak pakketje. Steek vast met een houten prikker.

Bak de blinde vinken in de pan, maar nog niet helemaal gaar.

Leg de vinken op een bord en giet opnieuw een scheutje olijfolie in de pan met de aanbaksels van het vlees.

De saus

Snijd de ajuinen in halve ringen en bak ze in de pan.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Doe de pulp bij de ajuinen. Meng met een houten lepel.

Snijd de pimiento del piquillo in grove stukken en laat mee aanstoven.

Snijd de chilipeper in flinterdunne plakjes. Voeg toe aan de saus.

Blus de saus met de witte wijn.

Doe er de tomatenpuree bij en laat kort mee bakken.

Leg de blinde vinken terug in de pan met de saus en laat verder garen onder deksel.

Afwerken en serveren

Kook de pasta gaar in het water.

Haal de blinde vinken weer uit de saus en leg ze op een bord.

Snijd de kerstomaten in vieren en voeg de stukjes toe aan de saus.

Doe een lepel kookvocht van de pasta bij de saus en roer. Meng de pasta onder de saus en laat nog even verder stoven.

Snijd nog wat platte peterselie fijn en meng onder de saus.

Verwijder de stokjes uit het vlees en snijd de blinde vinken in stukken. Schik ze op een bord met een schep pasta en (veel) groentesaus.

Werk af met enkele blaadjes basilicum en verbrokkelde geitenkaas.