Blinde vinken à la grecque, dat is gemengd gehakt gewikkeld in een dun laagje rundvlees vergezeld van tomatensaus met champignons en een scheutje madeira. Jeroen voorziet er aardappelpuree bij en werkt het geheel af met frisse waterkers.
Ingrediënten
- 400 g gemengd gehakt
- 2 eetlepel gehaktkruiden
- 1 eigeel
- 4 sneetjes rosbief
- peper
- keukenzout
- boter
- 250 g champignons
- 2 ajuin
- 1 teentje look
- 2 eetlepel tomatenpuree
- peper
- keukenzout
- een snuifje oregano
- een snuifje gerookt paprikapoeder
- een snuifje cayennepeper
- 2 dl passata
- 2 laurierblaadje
- enkele takjes rozemarijn
- 800 aardappel
- 1 ei
- een scheutje melk
- boter
- een flinke scheut madeira
- enkele blaadjes waterkers
Benodigdheden
- keukenmachine
- boterpapier
- vleeshamer of hamburgerpers
- keukentouw
Bereiding
De blinde vinken
Meng het gehakt met het eigeel in de kom van de keukenrobot. Breng op smaak met gehaktkruiden.
Neem een vel boterpapier en leg de rauwe lapjes rosbief erop. Vouw het papier toe of leg er een tweede vel over. Klop de sneetjes rosbief plat met de vleeshamer of met een hamburgerpers. Kruid daarna met peper en zout.
Schep een flinke lepel gehakt op een fijne plak rosbief. Maak een bol van het gehakt en rol het strak in de rosbief. Maak de andere blinde vinken op dezelfde manier.
Maak een stuk keukentouw nat en bind ze rond de blinde vinken. Bekijk de video om de beenhouwerstechniek van Jeroen onder de knie te krijgen.
Smelt een klont boter in een grote pan. Laat de blinde vinken rustig bakken en draai ze na een tijd ook eens om zodat ze aan alle kanten goudbruin kleuren. Kruid met peper en zout.
Haal de vinken uit de pan en laat een nieuw klontje boter smelten. Dit heb je zometeen nodig voor de champignons.
De champignons à la grecque
Maak de champignons schoon met een borsteltje en snijd ze in vier. Bak ze in de hete boter.
Snijd de uien fijn en plet de look. Stoof ze mee aan in de boter.
Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken.
Kruid met oregano, gerookt paprikapoeder, peper en een flinke snuif zout. Voeg een scheut water toe. Laat even inkoken.
Voeg de passata toe. Kruid met een klein snuifje cayennepeper, rozemarijn en laurier. Laat sudderen op een zacht vuurtje.
De aardappelpuree
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Stamp de aardappelen tot een smeuïge puree met de melk, de boter en het eigeel.
Afwerking
Blus de champignons met madeira.
Schep puree op een bord. Neem een blinde vink en snijd het touwtje los. Leg de blinde vink op de puree en lepel de tomatensaus met champignons erbij. Werk af met verse waterkers.