Blinde vink met sperzieboontjes

Blinde vink of vogel zonder kop is een klassiek stukje vlees dat we maar al te vaak kant-en-klaar kopen. Jeroen laat je zien hoe je zelf een blinde vink in elkaar knutselt. Het zal nog veel beter smaken, zeker als je de vinken smoort in wat bier en runderfond. Zo heb je meteen ook een heerlijke vleessaus bij de hand. Nu nog wat verse sperzieboontjes en een gekookte aardappel erbij, en je zet alweer een (h)eerlijke klassieker op tafel.

Ingrediënten

  • 400 g gehakt
  • 4 sneetje rosbief
  • 2 dl runderfond
  • 0.5 flesje bruin bier
  • 1 sjalot
  • 0.5 bussel peterselie
  • 0 tijm
  • 0 laurier
  • 1 klontje boter
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 400 g sperzieboontjes
  • 1 ajuin
  • 1 scheutje natuurazijn
  • 1 snuifje bicarbonaat
  • 1 klontje boter
  • 0 nootmuskaat
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 500 g aardappel
  • 0 zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

De blinde vinken

Pel de sjalot en snipper ze fijn. Smelt een klontje boter in een pot en stoof daarin de stukjes sjalot tot ze glazig zijn.

Neem een mengschaal en doe er het gehakt in.

Snij de verse peterselie zeer fijn. Voeg de peterseliesnippers en de gestoofde sjalot toe aan het gehakt. Meng alles goed, proef en kruid het gehakt met peper van de molen en wat zout.

Leg de lapjes rosbief op je werkvlak en schep op elk plakje vlees een portie van het gehakt. Vouw de linker- en rechterkant van het vlees over de vulling en rol het pakketje op. Als je wil vermijden dat het omhulsel tijdens het bakken loskomt, dan kan je de blinde vink vastprikken met een houten cocktailprikker. Verwijder de prikker dan wel voor het serveren!

Zet een stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klont boter in. Leg de blinde vinken in de pot met de naad naar onder. Kleur ze goudbruin aan beide kanten.

Schenk het bier in de pot, gevolgd door de runderfond.

Voeg enkele takjes verse tijm en enkele blaadjes laurier toe, zet het deksel op de pot en laat de blinde vinken ongeveer 20 minuten smoren in de saus, op een zacht vuur.

De sperzieboontjes

Was de sperzieboontjes en knijp de topjes eraf.

Breng een pot met water aan de kook en voeg er wat zout en een snuifje bicarbonaat aan toe. (Het bicarbonaat zorgt ervoor dat de boontjes hun frisse groene kleur behouden.) Kook de boontjes beetgaar (ong. 5 tot 7 minuten) en giet het kookvocht af.

Zet een stoofpot op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Snipper de ui fijn en stoof de stukjes ui glazig.

Doe de gekookte boontjes in de stoofpot en roer ze door de hete boter. Kruid de groenten met verse nootmuskaat, peper van de molen en een snuifje zout.

Voeg op het einde enkele druppels natuurazijn toe en roer de groentjes een laatste keer om.

De aardappelen

Schil de aardappelen en kook ze beetgaar in lichtgezouten water.

Afwerking

Serveer een blinde vink met een schep sperziebonen met ui en enkele gekookte aardappeltjes. Lepel er naar believen saus van bier en runderfond over.

Blinde vink met sperzieboontjes