Bladerdeegtaart met ui, artisjok, ansjovis en witschimmelkaas

Deze hartige bladerdeegtaart kan je serveren als warm hapje, of als voorgerecht of bescheiden lunch. Bijvoorbeeld met een slaatje erbij. Wie vegetarisch eet kan de ansjovis weglaten, maar gebruik dan wel wat zout.

De kaas die Jeroen voor deze bereiding kocht is 100% Belgisch. De ‘Bouquet des Moines’ van l'Abbaye du Val-Dieu is een witschimmelkaas met zachte en fijne smaak uit het Land van Herve. Kies gerust je favoriete witschimmelkaas om de taart af te werken.

Ingrediënten

  • 2 vel bladerdeeg
  • 150 g witschimmelkaas
  • 1 eetlepel kruidenkaas
  • 50 g ansjovisfilet
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 4 takje tijm
  • 2 eetlepel zwarte olijf
  • 1 eetlepel kappertje
  • 150 g artisjok
  • scheutje olijfolie

Benodigdheden

  • een vel bakpapier of een siliconenmat
  • een hakmolen

Partners

Bereiding

Bladerdeegtaart met ui, artisjok, ansjovis en witschimmelkaas

Doe de (uitgelekte) opgelegde artisjokharten in de beker van je hakmolen.

Schep er wat zachte kruidenkaas bij en mix de beide ingrediënten tot een gladde pasta.

Pel de uien en snij ze overlangs in twee. Snij elke halve ui vervolgens in fijne halve ringen.

Verhit een pan of stoofpot op een matig vuur. Schenk er een scheutje olijfolie in.

Hak de gepelde look fijn en plet de teen tot pulp.

Stoof de halve uiringen in de hete olie. Voeg tussendoor de lookpulp toe en roer. Laat de uien gerust een beetje kleuren. Stoof ze gedurende 10 minuten.

Verzamel de tijm en rits de blaadjes van de takjes. Tenzij je met jonge tijm werkt. Hak de tijm fijn en roer het kruid door de stovende uien.

Kruid de uiringen met wat peper van de molen. Straks vervangt de ansjovis het zout in de bereiding.

Haal het bladerdeeg uit de verpakking en leg de vellen netjes bovenop elkaar.

Vaak zijn vellen bladerdeeg rond. Snij er in dat geval de grootst mogelijke rechthoek uit. Hou de restjes deeg bij.

Leg de gestapelde laagjes deeg eerst op een vel bakpapier of een bakmatje en vervolgens op de ovenplaat.

Maak vervolgens een ondiepe rechthoekige insnijding op zo’n 2 centimeter van de randen.

Snij de restjes deeg in repen van 2 centimeter en schik ze op de randen, zodat je een soort van ‘fotokader’ krijgt. Dat vraagt wellicht een beetje puzzelwerk.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Bestrijk de deegbodem (binnen ‘het kader’) met een dikke laag van de artisjokmix.

Schep hierop de gestoofde uien en verdeel ze gelijkmatig.

Strooi kappertjes over het hartig gebak en haal de zoute ansjovisfilets uit de olie. Schik de visjes bv. in diagonalen over de taart, tot je een ruitenpatroon krijgt. Voeg ook kriskras wat kleine zwarte olijven toe.

Snij de witschimmelkaas in gelijke plakjes van een halve centimeter breed. Laat de ‘schil’ van witschimmel aan de kaas zitten. Verdeel de stukjes kaas over de bladerdeegtaart.

Plaats de bladerdeegtaart in het midden van de oven. Bak ze gedurende ong. 45 minuten op 200°C.

Serveer de taart recht uit de oven, als hapje, voorgerecht, lunch…

Bladerdeegtaart met ui, artisjok, ansjovis en witschimmelkaas