Bladerdeegpizza met witloof en geitenkaas

Een pizza nodigt uit tot creativiteit. Om een knisperend krokante bodem te krijgen, werkt Jeroen met bladerdeeg en voor het beleg kiest hij voor verse geitenkaas en onze wereldberoemde trots: witloof.

Serveer zo’n pizza als lunch, bij het diner of als warm hapje. Met bladerdeeg gaat Jeroen wel anders tewerk. De pizzabodem wordt voorgebakken, zodat je een knapperig resultaat krijgt in de plaats van een wakke lap deeg. Deze pizza is bovendien geschikt voor wie graag vegetarisch eet. Liefhebbers van vlees kunnen er blokjes gekookte ham aan toe voegen.

Opgelet: dit is een recept voor 1 grote pizza.

Ingrediënten

  • 6 witloof
  • scheutje honing
  • klontje boter
  • peper
  • zout
  • snuifje nootmuskaat
  • 1 bladerdeeg
  • scheutje room
  • tijm
  • 1 ei
  • 150 g geitenkaas
  • 2 witloof
  • 50 g rucola
  • 0.5 radicchio
  • scheutje olijfolie
  • scheutje natuurazijn
  • peper
  • zout
  • sla

Benodigdheden

  • een pizzasteen (optioneel)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het witloof smoren (braiseren)

Spoel het witloof en snij elk stronkje overlangs in twee. Snij het taaie hart uit elke halve stronk weg.

Smelt een klontje boter in een stoofpot of een pan met hoge rand. Zet het vuur matig. Schik de halve stronkjes witloof in de bruisende boter.

Kruid de groente met wat peper van de molen, een snuifje zout en wat vers geraspte nootmuskaat. Druppel er ook een scheutje vloeibare honing over en plaats een deksel op de pot of pan. Laat de stronkjes enkel minuten bakken.

Controleer het witloof. Voeg eventueel een scheutje water toe als het vocht uit de pot verdampt is. Laat het witloof sudderen tot de groente beetgaar is. Prik er met een vork in om dit te controleren.

De pizza van bladerdeeg voorbereiden

Verwarm de oven voor op 220°C tot 250°C. Haal een rooster uit de oven, zodat het koel blijft, of plaats een pizzasteen in de oven en laat die hitte opslorpen.
Gebruik een kant-en-klaar rond vel bladerdeeg of rol een lap bladerdeeg van de bakker uit met behulp van een deegroller.
Neem een vork en prik honderden gaatjes in het vel deeg. Let wel: blijf met de vorkpunten weg van de rand van de lap bladerdeeg. Op die manier krijg je straks een luchtige en krokante opstaande pizzarand en een vlakke maar toch krokante bodem om de pizza naar smaak en goesting te beleggen.

(optioneel) Scheid het ei en klop de dooier los met een piepklein scheutje water. Gebruik een borsteltje om de randen van de deeglap met eigeel in te strijken. (doreren) Tijdens het bakken krijgt het deeg een decoratief glanzend laagje.

Leg het vel bladerdeeg op het ovenrooster of op de gloeiend hete pizzasteen. Plaats eventueel wat extra gewicht bovenop het doorprikte deel van het deeg. Gebruik hiervoor een ronde bakvorm of een ovenvast schaaltje.
Schuif het vel bladerdeeg in de hete oven en bak het deeg gedurende zo’n 7 tot 10 minuten. Verhuis de pizzabodem nadien naar je werkvlak en hou de oven op temperatuur.
Schep de verse geitenkaas in een mengschaal, voeg een scheutje room toe en plet de kaas tot een smeuïg mengsel.
Rits de blaadjes van de takjes tijm en hak ze zo fijn mogelijk. Roer het kruid door de kaas en voeg een beetje peper van de molen en een snuifje zout toe.

De pizza afwerken

Smeer een laag geitenkaas over de voorgebakken pizzabodem. Laat de bolle rand onbesmeerd.
Schik de gebraiseerde halve witloofstronkjes in een stervorm op de laag kaas. Leg de stukken groente met de gebakken of gekaramelisserde zijde naar boven.
Schuif de bladerdeegpizza nog 3 tot 5 minuten in de hete oven van 220°C tot 250°C. Bereid intussen het slaatje.

Een slaatje

Pluk de blaadjes van de radiccio los en spoel ze in koud water. Spoel ook de rucola en maak maak enkele extra pijltjes witloof schoon. Laat de groenten uitlekken.
Snij het witloof in fijne reepjes. Verklein de blaadjes radicchio en meng alles samen met de rucola.
Breng het slaatje op smaak met een scheutje olijfolie, een beetje natuurazijn, peper en zout. Meng alles voorzichtig.

Opdienen

Serveer de warme pizza met een flinke toef gemengde sla erbovenop en zet de rest van de sla op de tafel.
Bladerdeegpizza met witloof en geitenkaas