Bladerdeegpizza met rode kool, feta en walnoten

Deze vegetarische bladerdeegpizza zal vast en zeker in de smaak vallen. Hij krijgt een winters accent dankzij de rode kool en de walnoten. Lekker in combinatie met de crème van fetakaas en een winterse salade van postelein.

Ingrediënten

  • 1 klont boter
  • 1 klontje boter
  • 2 ajuin
  • 1 appel
  • 0.5 rode kool
  • 2 eetlepel Luikse stroop
  • 1 dl water
  • 1 dl rode wijnazijn
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 1 kruidnagel
  • enkele takjes tijm
  • enkele laurierblaadje
  • zout
  • peper
  • 1 vel bladerdeeg
  • 300 g feta
  • een scheutje room
  • 1 flinke snuif Provençaalse kruiden
  • 1 eierdooier
  • een scheutje melk
  • 0.5 Jonagold appel
  • 1 snuif kristalsuiker
  • 100 g walnoten
  • 100 g postelein

Benodigdheden

  • Een ronde bakvorm

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C

Smelt een klont boter in een casserole.

Snijd de uien in grove stukken en stoof ze aan in de hete vetstof. 

Schil de appel en rasp ze bij de stovende ui in de casserole.

Rasp er ook de rode kool bij en laat meestoven.  

Giet er een scheut water bij en breng het geheel op smaak met de Luikse stroop, de rode wijnazijn, de steranijs, het kaneelstokje, de kruidnagel, enkele takjes tijm, enkele laurierblaadjes, zout en peper. Laat het geheel een uur rustig garen op een zacht vuur. 

Neem het deeg uit de koelkast. 

Zet er een ronde vorm of gewicht bovenop zodat de randen naar boven kunnen komen in de oven. Schuif het deeg vervolgens gedurende 15 minuten in de oven. 

Doe de feta met een scheut room in de beker van de cutter en maal fijn. 

Breng verder op smaak met de Provençaalse kruiden en peper.

Haal het deeg uit de oven. Verhoog de oven tot 220°C

Klop een eierdooier los met een scheutje melk. Smeer er de randen van het deeg mee in. 

Zet een pan op het vuur en laat er een klontje boter in smelten. 

Snijd de appel in schijfjes en bak ze in de pan met een beetje suiker. 

Bedek de bodem van bladerdeeg met een flinke laag fetacrème. Leg er de rode kool bovenop, gevolgd door de gebakken appelschijfjes. 

Verkruimel de rest van de feta over de bladerdeegpizza. Schuif de pizza nog eens 15 minuten in de oven. 

Hak enkele walnoten fijn. 

Haal de bladerdeegpizza uit de oven en werk af met de postelein en de grofgesneden walnoten. 

Bladerdeegpizza met rode kool, feta en walnoten