Bladerdeegpizza met groene groenten en ham

De échte Italiaan zal er misschien z’n neus voor ophalen, maar een pizzabodem van bladerdeeg kan Jeroen wel smaken. Hij belegt de hartige taart met twee kazen, een clubje groene groenten (deels gegrild) en plakjes gedroogde ham. Ideaal als snack of als aperitiefhapje.

TIP: Laat de ham weg en je bereidt een gerecht dat vegetarisch is.

Jeroen rekent 1 pizza voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 vel bladerdeeg
  • 150 g ricotta
  • 50 g kaas
  • 150 g ham
  • 150 g babyspinazie
  • 6 asperge
  • 0.5 courgette
  • 1 teentje look
  • 1 eetlepel olijven
  • 1 koffielepel kappertjes
  • 1 oregano
  • scheutje room
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een rond bakblik (diameter ongeveer 28 cm of gelijkwaardig)
  • bakparels (of andere bakgewichtjes)
  • een fijne rasp
  • een borsteltje
  • een grillpan

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De bodem blind bakken

Verhit bij voorkeur een pizzasteen op 200 tot 250°C. (naargelang de kracht van je oven) Heb je geen pizzasteen, hou de bakplaat aan de kant en verwarm de oven voor.
Rol het vel bladerdeeg uit.

Scheid het ei en bewaar de dooier. Roer hem los met een piepklein beetje water en strijk met een borsteltje eigeel over de rand van de deegbodem. Deze techniek heet doreren.

Schuif de deeglap op de pizzasteen (of op de bakplaat). Plaats in het midden een kleiner rond bakblik en strooi er bakparels of gewichtjes in.
Geef het deeg een eerste bakbeurt van 10 tot 12 minuten. Het middendeel blijft vlak, de rand bakt luchtig krokant. Haal de pizzabodem nadien uit de oven en verwijder het bakblik met bakparels voorzichtig.

De topping van de pizza

Schep de ricotta in een schaal en rasp er de Parmezaanse kaas bij. Voeg een scheutje room toe en meng alles tot een stevig, maar smeerbaar mengsel.
Breng het wit kaasmengsel op smaak met een flinke snuif gedroogde oregano, versgemalen peper en wat zout.
Schil de groene asperges met een dunschiller. Schil ze zorgvuldig rondomrond. Snij ze eventueel in twee gelijke stukken.
Breng een pot met water aan de kook en voeg een snuifje zout toe. Laat het water kort koken en zet de pot nadien van het vuur. Haal de asperges uit het water zodra ze beetgaar zijn. Snij ze in grote stukken.
Verwarm de grillpan op een hoog vuur. Geef ze tot 10 minuten de tijd om gloeiend te worden.
Druppel een beetje olijfolie over de uitgelekte asperges en grill ze kort. Draai de stengels af en toe om.
Spoel de courgette en snij het deel dat je nodig hebt in ronde schijfjes van zo’n 5 mm dik. Besprenkel ze met een beetje olijfolie en grill ze langs beide kanten, tot er een streepjespatroon in gebrand staat.
Verhit een scheutje olijfolie in een pot of pan op een matig vuur. Prik een gepelde lookteen op een vork en doe de babyspinazie in de pot. Roer met de lookteen, terwijl de blaadjes in sneltempo wegslinken. Kruid de spinazie met wat peper en zout.

De pizza afwerken en bakken

Verwarm de oven (opnieuw) tot 200 à 250°C.
Smeer een royale laag van het kaasmengsel op de pizzabodem.
Laat de spinazie voldoende uitlekken en verdeel ze over de pizza. Verdeel ook stukken gegrilde asperge en courgette over het gebak.
Strooi olijfjes en kappertjes over de bladerdeegpizza en schuif ze in de hete oven. Geef ze nog een korte bakbeurt van 5 tot 7 minuten.
Scheur de plakken rauwe ham in grove stukken en verdeel ze over de pizza. Serveer meteen.
Bladerdeegpizza met groene groenten en ham