
Dit is een ‘pateeke’ dat iedereen thuis kan maken, ideaal om een diner af te sluiten of simpelweg voor bij de koffie. Jeroen stapelt laagjes krokant gebakken bladerdeeg, gevuld met losgeklopte mascarpone met vanille en een zoetzure compote van verse rabarber. Fruitig zuur en romig zoet in een stapeltje dessertplezier! Jeroen rekent 4 tot 6 gebakjes voor 4 personen.
Ingrediënten
- 1 bladerdeeg
- 50 g amandelschilfers
- suikersiroop
- 5 stengel rabarber
- 50 g rozijn
- 2 eetlepel suiker
- 1 kaneelstokje
- boter
- 250 g mascarpone
- 2 liter bloemsuiker
- 1 limoen
- 1 vanillestokje
Benodigdheden
- een uitsteekring of breed glas (diameter ong. 8 cm)
- een vel bakpapier of een bakmatje
- een borsteltje
- een fijne rasp
- een (plastic) spuitzak
- een gekarteld broodmes
Bereiding
Gebakjes en rabarbercompote
De mascarponeroom
Schep de mascarpone in een mengkom en roer de Italiaanse roomkaas los.
Voeg de bloemsuiker toe, roer en proef of het mengsel voldoende zoet is.
Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er de zwarte zaadjes uit. Roer ze door de mascapone en rasp er een bescheiden hoeveelheid fijne groene limoenzeste bij.
Proef of alle smaken in balans zijn – voeg naar smaak meer suiker toe - en schep het mascarponemengsel in een (plastic) spuitzak.
Afwerken
Gebruik een (gekarteld) broodmes om de bladerdeeggebakjes overlangs door te snijden, zodat je een krokante bodem en een deksel met nootjes verkrijgt.
Snij de tip van de spuitzak eraf en gooi het stukje plastic meteen weg.
Spuit op de bodem van elk gebakje een flinke toef mascarponeroom. Druk er met de bolle zijde van een lepel een kuiltje in.
Lepel er afgekoelde rabarbercompote in, zet het deksel van het gebakje (met de zoete amandelnootjes) erbovenop en serveer de huisbereide ‘pateekes’.