Bladerdeeggebakje met gedroogde ham, geitenkaas en peer

Dit is niet alleen een lekker maar ook erg mooi voorgerecht. Het is een soort tompoes gevuld met verse geitenkaas, gegrilde stukjes peer en gedroogde ham. Om duimen en vingers bij af te likken!

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 eierdooier
  • een scheutje melk
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 200 g geitenkaas
  • een scheutje room
  • zout
  • cayennepeper
  • gedroogde oregano
  • zwarte peper
  • 1 eetlepel honing
  • 2 lente-uien
  • 0.5 citroen
  • 1 peer
  • olijfolie
  • 50 g pijnboompit
  • 2 eetlepel perensiroop
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper
  • 200 g gedroogde ham
  • een handvol rucola

Benodigdheden

  • een uitsteekring van 15 cm
  • een siliconen matje of bakpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het bladerdeeggebakje

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Steek met de uitsteekring rondjes uit het bladerdeeg.

Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen matje. Leg er de rondjes op.

Klop de eierdooier los met een scheutje melk.

Strijk de bladerdeegcirkels in met het eiermengsel. Strooi er sesamzaadjes over.

Bak de koekjes 15 minuten in de voorverwarmde oven.

De vulling

Roer de geitenkaas los met een scheutje room. Kruid met zout, cayennepeper, oregano en wat versgemalen zwarte peper. Voeg er de honing aan toe.

tip Je kunt elke zachte geitenkaas gebruiken, maar Jeroen gebruikt die van Karditsel, een heel lekkere biologische kaas.

Snipper het groen van de lente-uien fijn en meng het door de geitenkaas. De rest van de uitjes kun je in een andere bereiding gebruiken.

Rasp de schil van de citroen. Pers de helft van de citroen. Meng de zeste en het sap door de geitenkaas.

Schil de peer en snijd ze in fijne plakjes.

Laat een grillpan goed heet worden op het vuur. Grill de plakjes peer aan beide kanten.

Doe wat olijfolie in een pannetje. Rooster de pijnboompitten goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.

De saus

Meng de perensiroop met de olijfolie, balsamicoazijn en mosterd. Breng op smaak met een snuif peper.

Afwerken en serveren

Leg een klein toefje geitenkaas op het bord. Zo blijft je koekje beter zitten als je het vult.

Snijd de bladerdeeggebakjes overlangs open. Leg de onderkant op een bord.

Schep op elk gebakje wat van de geitenkaasvulling. Leg er een paar plakjes gegrilde peer op.

Leg er wat gedroogde ham op.

Werk af met rucola, geroosterde pijnboompitten en een lepel dressing. Zet het ‘dakje’ er op.

Bladerdeeggebakje met gedroogde ham, geitenkaas en peer