Bladerdeeggebakje met appel, mokka-ijs en speculaas

Met deze variant op een simpele appelflap kan je gemakkelijk scoren: een gebakje in bladerdeeg met gebakken appel in het midden, afgewerkt met mokka-ijs en kruimels speculaas. Een supereenvoudig topdessert.

Ingrediënten

  • boter
  • 2 Jonagold appel
  • 2 eetlepel kristalsuiker
  • kaneelpoeder
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 eierdooier
  • 60 g speculaaskoekje
  • 4 bolletje mokka-ijs

Benodigdheden

  • een uitsteekring met een doorsnede van 5 cm
  • een uitsteekring met een doorsnede van 6 cm
  • een siliconen matje of bakpapier
  • een vijzel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Smelt een klontje boter in een pan.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Bak de appels in de boter. Doe er de suiker en een snuif kaneelpoeder bij. Laat op een zacht vuur gaar worden en een beetje karamelliseren.

Steek 4 rondjes met een doorsnede van 5 centimeter uit het bladerdeeg en nog eens 4 rondjes met een doorsnede van 6 centimeter.

Bekleed een bakplaat met een siliconen matje of met bakpapier.

Leg de kleinste rondjes op de bakplaat. Schep er de appels op, maar laat rondom 1 centimeter vrij.

Leg de grotere rondjes over de appels en druk de randen dicht met een vork. Maak een gaatje of sneetjes in de bovenkant van elk gebakje zodat de lucht kan ontsnappen.

Klop de eierdooier los met een klein scheutje water.

Bestrijk elk gebakje met de losgeklopte eierdooier. Strooi er wat suiker over.

Bak de taartjes ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Afwerken en serveren

Verkruimel de speculaasjes in een vijzel.

Serveer de bladerdeeggebakjes met een bolletje mokka-ijs en werk af met speculaaskruimels.

Bladerdeeggebakje met appel, mokka-ijs en speculaas