Bitterballen

Een bitterbal werd lang geleden geserveerd bij een ‘bittertje’, een glas jenever of wijn waaraan kruiden werden toegevoegd. Die drankjes maakten je blijkbaar hongerig en dan was een smakelijke bal meer dan welkom.Je hebt er een stevig stuk soepvlees voor nodig dat lang kan trekken in een krachtige bouillon. Jeroen gebruikt pastoorshoed, een hard stuk rundvlees dat tijd nodig heeft om mals te worden.

Ingrediënten

  • 600 g soepvlees
  • 60 g boter
  • 80 g bloem
  • 2 blaadje gelatine
  • 5 dl bouillon
  • scheutje Oxo
  • peper
  • olie
  • 2 kopje bloem
  • 1 kopje maïszetmeel
  • 200 g paneermeel
  • 2 ei

Benodigdheden

  • een keukenmachine (met K-vormig hulpstuk)
  • een ovenschaal
  • huishoudfolie
  • een friteuse

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Maak een portie runderbouillon met soepvlees. Je kan ook zelf een verse ketel bouillon klaarmaken.

De bitterballen

Pluk het vlees van het been en meng het in de keukenmachine met het K-hulpstuk tot draadjes. Hak het vlees nog verder fijn met een mes.
Laat de gelatine weken in koud water.
Smelt de boter en roer er de bloem door. Laat de roux even drogen tot het wat naar koekjes ruikt.
Giet een halve liter bouillon bij de roux en roer tot een dikke, gladde pâte. Voeg er een scheutje Oxo aan toe voor extra smaak.
Doe de uitgeknepen blaadjes gelatine bij de pâte.
Voeg er het fijngehakte vlees aan toe en kruid goed met peper.
Vet een ovenschaal in met neutrale olie en stort er de vleespâte in uit. Leg er een vel huishoudfolie op en druk aan zodat er geen vel op komt.
Laat minstens 1,5 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.

Afwerken en serveren

Meng twee delen bloem met een deel maïszetmeel in een kom. Klop de eieren los in een tweede kom. Doe het paneermeel in een derde kom.

TIP: Het maïszetmeel zorgt ervoor dat de paneerlaag beter blijft zitten.
Verwarm de friteuse tot 180 °C.
Rol balletjes van de vleespâte en haal ze eerst door de bloem, dan door de eieren en ten slotte door het paneermeel.
Frituur de bitterballen in 3 tot 4 minuten goudbruin. Leg niet te veel bitterballen in één keer in de friteuse. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer de bitterballen met scherpe mosterd.
Bitterballen