Bitterbal van varkenswang met Rochefort 10 en graanmosterd

Klaar voor een krokant gebakken balletje puur geluk? Deze bitterbal 2.0 is gevuld met varkenswang en een zalig trappistenbier. Het perfecte voorbeeld van een lekkere en verrassende borrelhap!

Ingrediënten

  • 800 g varkenswang
  • boter
  • 60 g boter
  • 2 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 3 flesjes bruin bier
  • enkele takjes tijm
  • enkele kruidnagels
  • enkele jeneverbessen
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 eetlepel Luikse stroop
  • 1 eetlepel mosterd
  • 80 g bloem
  • enkele eetlepels bloem
  • 2 eiwit
  • enkele eetlepels paneermeel

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Kruid de varkenswangen met peper en zout. Laat een flinke klont boter smelten in een pot en kleur de wangen in de het boter aan alle kanten.

Snipper de uien fijn en de pers de look fijn en voeg ze toe aan de gebakken varkenswangen en stoof het geheel verder aan.

Voeg het bier eraan toe en breng het geheel aan de kook. Kruid met tijm, laurier, gekneusde jeneverbessen, kruidnagels, peper en zout

Voeg er tot slot nog de mosterd en de stroop aan toe. Zet een deksel op de pot en laat de varkenswangen 2 uur op een zacht vuurtje garen, tot de wangen gaar en zacht zijn.

Schep de gare varkenswangen uit de pot en doe het vlees in de pot van de keukenmachine en laat de machine even draaien met de vlinder. Giet het vocht van de varkenswangen door een zeef.

Zet een pot op het vuur en laat er de boter in smelten. Voeg de bloem eraan toe en meng beide tot een stevige roux. Doe het gezeefde vocht van de varkenswangen bij de roux. Breng het geheel al roerend aan de kook.

Voeg er het vlees van de varkenswangen aan toe en meng alles goed onder elkaar.

Kruid het geheel met wat extra met peper en zout en stort het beslag in een ovenschaal met wat vershoudfolie op de bodem. Laat het beslag ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast.

Kluts het eiwit in een schaal en verdeel de bloem en het paneermeel over twee andere schalen. Vorm balletjes van het beslag en haal ze door de bloem, dan door het eiwit en als laatste door het paneermeel.

Bak de vleesballetjes in een voorverwarmde friteuse van 175°C en serveer ze met een lepeltje mosterd.

Bitterbal van varkenswang met Rochefort 10 en graanmosterd