BBQ glazed ham met maïsbrood en coleslaw van rode biet

Vraag je slager naar een gepekelde en gekookte ham. Wrijf het vlees in met een zelfgemaakt glazuur en laat het dan ruim twee uur bakken op een niet te hete barbecue. In plaats van de traditionele coleslaw geeft Jeroen er een salade van rode biet bij en een lekker maïsbrood.

Ingrediënten

  • 2 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepel kristalsuiker
  • 1 koffielepel cayennepeper
  • 1 koffielepel steranijs
  • 1 koffielepel nootmuskaat
  • 1 koffielepel kaneelpoeder
  • 3 eetlepel teriyakisaus
  • 5 eetlepel ahornsiroop
  • 2 eetlepel mosterd
  • 1.5 kg ham
  • 130 g maïsgriesmeel
  • 130 g bloem
  • 140 g kristalsuiker
  • zout
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • 230 ml karnemelk
  • 2 ei
  • arachideolie
  • 2 rode biet
  • 2 appel
  • 2 wortel
  • 2 rode ui
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 80 g rozijnen
  • ciderazijn
  • 5 eetlepel mayonaise
  • peper

Benodigdheden

  • een barbecue
  • een ovenschaal of aluminiumschaal
  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • een ronde bakvorm met een diameter van + 24 cm en 7 cm hoog
  • een rasp

Partners

Bereiding

De glazed ham

Verwarm de barbecue voor tot 160 °C.

Meng de bruine suiker met de kristalsuiker en doe er cayennepeper, steranijs, nootmuskaat en kaneel bij. Meng goed.

Meng de teriyakisaus met de ahornsiroop, de mosterd en drie eetlepels van de kruidenmengeling.

Snijd de ham kruiselings in met een scherp mes. Wrijf hem helemaal in met de glaze.

Leg de ham in een ovenschaal of aluminium schaal. Laat hem minstens 2,5 uur bakken op de barbecue onder een deksel en bestrijk regelmatig met wat glaze.

Het cornbread

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Meng het maïsgriesmeel met de bloem, de suiker, een snuif zout en het bakpoeder.

Doe er de karnemelk en de eieren bij en meng in de keukenmachine tot een stevig beslag.

Vet een bakvorm in met olie en doe er het beslag in.

Bak het cornbread 45 minuten in de voorverwarmde oven.

De rode bietensla

Schil de rode bieten en rasp ze. Schil en rasp de appels en de wortelen ook.

Pel de uien en snijd ze in fijne reepjes. Snipper de peterselie.

Meng alles door elkaar met de rozijnen, een likje ciderazijn en mayonaise. Kruid met peper en zout.

Afwerken en serveren

Serveer plakken glazed ham met cornbread en rode bietensla.

BBQ glazed ham met maïsbrood en coleslaw van rode biet