Bavette met rode wijnboter en gebakken aardappelschijfjes

Bavette, ook wel bekend als flankbiefstuk, is een rasechte klassieker onder de vleesbereidingen. Dit stukje rundsvlees is de moeite waard om eens te kopen of te bestellen bij een lokale beenhouwer of in sommige grootwarenhuizen. 

Ingrediënten

  • 600 g bavette
  • peper
  • grof zout
  • enkele takjes tijm
  • 1.25 teentje look
  • 2 sjalot
  • 1 klont boter
  • 200 g boter
  • enkele takjes rozemarijn
  • 2 dl rode wijn
  • 600 g vastkookaardappel
  • zout
  • enkele takjes krulpeterselie
  • enkele blaadjes waterkers

Benodigdheden

  • Een grillpan

Partners

Bereiding

Bereiding

Haal de bavette tijdig uit de koelkast en laat het vlees op temperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 60 - 62°C.

Leg de bavette in een ovenschaal en breng op smaak met peper, zout, een scheutje olijfolie, enkele takjes rozemarijn en een fijngesneden teentje look.

Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. 

Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Laat een klontje boter smelten in een steelpannetje en stoof er de sjalotten in aan.

Breng op smaak met enkele takjes rozemarijn en blus het geheel vervolgens met de rode wijn. Laat de rode wijn helemaal inkoken.

Spoel de aardappelen onder koud water en snijd ze in relatief dikke schijven.

Kook ze vervolgens gaar in een pot gezouten water.

Doe de malse boter in blokjes in een mengkom en plet ze vervolgens. Rasp er ¼ van een teentje look bij en breng verder op smaak met enkele fijngesnipperde takjes peterselie, grof zout en peper.

Laat de sjalotten afkoelen als de wijn zo goed als helemaal is ingekookt.

Giet de aardappelschijfjes af, leg ze in een ovenschaal en zet de ovenschaal even in de diepvriezer.

Meng de sjalotten onder de malse boter en breng verder op smaak met een flinke snuif grof zout en peper. Rol het geheel op tot een worst in een vel zilverpapier. Laat verder afkoelen in de koelkast. 

Laat een grillpan heet worden op het vuur. Haal het vlees uit de oven en bak het goudbruin aan beide kanten in de hete grillpan. Reken zo’n 4 minuten voor elke kant, afhankelijk van de dikte van het stuk vlees.

Frituur de aardappelschijfjes. Laat ze vervolgens even uitlekken op een vel keukenpapier.

Snijd enkele schijfjes van de verharde boter.

Snijd het vlees tegen de draad in en leg enkele plakjes op een bord. Leg er een schijfje boter op.

Pluk de blaadjes van de waterkers en spoel ze in koud water. Laat de waterkers even uitlekken. Leg enkele plukjes bij het vlees en breng op smaak met een scheutje olijfolie en azijn naar keuze.

Serveer er de gebakken aardappelschijfjes bij.

Bavette met rode wijnboter en gebakken aardappelschijfjes