Bavarois van bosbessen met dacquoise

Zeven jaar geleden begonnen we met Dagelijkse kost en dat vieren we met een bijzondere taart. De bodem is een dacquoise of amandelbiscuit op basis van meringue. Daarop komt een bosbessenbavarois die we afwerken met een spiegel.

Ingrediënten

  • 3 eiwit
  • 65 g kristalsuiker
  • 90 g amandelpoeder
  • 90 g bloemsuiker
  • 20 g bloem
  • 300 g bosbessen
  • 75 g kristalsuiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 5 eierdooier
  • 150 g kristalsuiker
  • 2.5 dl melk
  • 1 vanillestok
  • 4.5 dl room
  • 1 blaadje gelatine
  • 50 ml water
  • 100 g geleisuiker
  • 0 rood fruit

Benodigdheden

  • een keukenmachine met klopper
  • een spuitzak
  • een bakmatje
  • een springvorm met een diameter van 24 cm

Partners

Bereiding

De dacquoise

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Klop de eiwitten op met de keukenmachine. Doe er lepel per lepel de suiker bij.

tip
Houd de eierdooiers bij voor de bavarois.

Meng het amandelpoeder met de bloem en de bloemsuiker tot broyage. Spatel het mengsel door het stijfgeslagen eiwit.

Schep het mengsel in een spuitzak.

Leg een bakmatje op een bakplaat. Zet er de rand van de springvorm op. Spuit het mengsel in spiraalvorm op de bodem.

Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal de bodem uit de oven en laat volledig afkoelen.

De bosbessen

Doe de diepgevroren bosbessen met een scheutje water in een pan en zet ze op het vuur.

Doe er de suiker bij en laat inkoken tot het fruit helemaal zacht is.

Week de gelatine in koud water.

Knijp de gelatine uit en mix ze met een staafmixer door de bosbessen.

De bavarois

Klop de eierdooiers los. Doe er de suiker bij en klop met de keukenmachine tot ruban.

Verwarm de melk op het vuur. Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes samen met de peul bij de melk en laat trekken.

Haal de peul uit de melk. Giet een beetje van de warme melk bij de ruban en roer los. Giet de ruban bij de rest van de melk.

Doe er de gemixte bosbessen bij en laat alles binden op een laag vuur.

Laat de bavarois afkoelen.

Klop de room half op en spatel hem voorzichtig door de afgekoelde bavarois.

Leg de dacquoise op de bodem van de springvorm en zet er de rand rond. Giet er de bavarois op en laat 2 uur opstijven in de koelkast.

De 'spiegel'

Week de gelatine in koud water.

Verwarm de bosbessen met het water op het vuur. Doe er de geleisuiker bij en blijf roeren tot de suiker volledig opgelost is. Knijp de gelatine uit en roer hem door de warme bosbessen.

Mix de bosbessen met een staafmixer en giet de saus door een zeef. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Giet het mengsel over de afgekoelde bavarois. Strijk glad en laat volledig opstijven in de koelkast.

Afwerken en serveren

Haal de bavarois uit de vorm. Werk af met vers rood fruit.

Bavarois van bosbessen met dacquoise